Sprer bøker ulovlig på nettet

Christian Berntsen (18) vil spre kunnskap til folk. – Risikerer seks måneder i fengsel, sier it-advokat.

Saken oppdateres.

29. august ble internettsiden «Torrent my books» åpnet. Siden gir internettbrukere tilgang til knappe 300 bøker, og 200 ligger klar til å lastes opp. Først og fremst er det snakk om lærebøker for universiteter og høgskoler.

Bak siden står trondheimsmannen Christian Berntsen. Sammen med en amerikansk student, har han jobbet i et år med å få siden på nett. Den siste tiden har han jobbet heltid for å holde på orden på både brukere og bøker.

– Dette er livet mitt akkurat nå, jeg satser på dette, sier Berntsen.

I 2008 ble et tilsvarende nettsted stengt etter trykk fra amerikanske forlag. Berntsen og amerikaneren møttes gjennom et internettforum, og bestemte seg for å komme seg inn i det ledige markedet.

Under en uke etter at siden åpnet, er 8000 brukere innom siden per dag. Det fører til lange netter for Berntsen.

– De fleste brukerne våre er inne på natta, så da må jeg passe på at alt går greit, sier han.

Ansatte to indere

Siden benytter seg av bittorrent-teknologi. Det betyr at siden i seg selv ikke inneholder noen bøker, men kun informasjon om hvem som har bøkene. Ved å laste ned disse informasjonsfilene får brukerne kontakt med andre brukere som har boken. Brukerne kan da laste ned bøkene fra hverandres maskiner. Dette er samme teknologi som mer kjente «Pirate bay» bruker.

For å ha et utgangspunkt, valgte de to gründerne å ansette to indere som skulle finne slike informasjonsfiler spredt utover nettet. For 10 dollar jobbet de to inderne i ti timer med å finne filene og laste dem opp på siden. Dermed hadde «Torrent my books» 150 titler å tilby sine brukere.

Verken Berntsen eller den amerikanske studenten tjener penger på prosjektet. For Berntsen handler dette først og fremst om å lage en populær nettside.

– Jeg gjør det mest for å lage en webside som har en viss suksess, sier Berntsen som også har et idealistisk utgangspunkt.

– Kunnskap er noe folk har bruk for. Jeg har lyst til å gi det til dem, sier han.

Ikke lov i Norge

I 2003 falt «napster-dommen» i Høyesterett. Napster.no var et nettsted med lenker til kopibeskyttet materiale. Høyesterett fant mannen bak napster, Frank Allan Bruvik, ansvarlig for medvirkning til brudd på åndsverksloven. Han måtte betale 100 000 kroner i erstatning.

Nestor i norsk rettsinformatikk, Jon Bing, forteller at Christian Berntsen bryter norsk lov med sin nye side.

– Dette er ikke tillatt, det strider mot norsk opphavsrettslovgivning, sier han.

Nettsiden ligger på en amerikansk tjenermaskin. Hvor siden ligger, er ikke viktig for om Berntsen bryter loven ifølge Bing.

– Det morsomste eksempelet på det, er samepiken Kari. Det var et nordnorsk par som satte opp et kamera på soverommet. Folk kunne abonnere for å se paret på nettet. Selve tjenesten ble levert fra Canada, men da pressen tok tak i saken og politiet kom på døra, nyttet ikke den forklaringen, sier Bing.

Espen Tøndel ved Simonsen Advokatfirma har ført flere saker på vegne norsk filmbransje. Blant annet representerte han filmselskaper og produsenter Max Manus. De gikk til sak mot ulovlig spredning av filmen på nett.

Han forteller at Berntsen kan forvente seg sterke reaksjoner fra amerikanske forlag.

–De vil få amerikanerne på nakken før eller siden, det anser jeg som veldig sannsynlig. Man sitter sjelden og ser på at slike ting skjer, sier Tøndel.

- Bibliotek er gratis

Skulle Berntsen bli anmeldt, risikerer han seks måneder i fengsel. Går forlagene til sivilt søksmål, kan han forvente erstatning.

– Som utgangspunkt er denne typen virksomhet straffbart i Norge, sier Tøndel.

Christian Berntsen har også tenkt på de lovlige og moralske sidene ved å starte denne siden.

– Vi diskuterte det på forhånd, og vi vet at dette er ulovlig uansett hvor vi er i verden. Vi tenker at vi tar det så langt vi kan. Blir vi kontaktet av forlagene, får vi flytte serveren til et annet land, sier han.

Skulle Berntsen bli kontaktet av politiet, er han ikke like sikker på hva som skjer.

– Jeg har ikke tenkt å sitte i fengsel for dette. Da legger vi heller ned siden. Men er det egentlig så feil å dele kunnskap til hverandre, bibliotek er gratis så hvorfor kan vi ikke laste ned bøker gratis, spør han.

 
På forsiden nå