- Heving av flyvrak kan bli en sensasjon for byen

Krigshistoriker Knut Sivertsen karakteriserer hevingen av de to tyske bombeflyene som en sensasjon.

Saken oppdateres.

- Dette blir attraktivt for Trondheim som by. Heving av to fly som er i så god stand tror jeg vil vekke stor oppmerksomhet. Dette er minner fra en dramatisk tid, kommenterer han.

Forsvarsmuseet har søkt om å få heve to fly, en Junkers 88 og en Heinkel 111, som sank i Jonsvatnet i april 1940. Adresseavisen kan i dag presentere det som høyst sannsynlig er et fotografi av den aktuelle Junkers-maskinen er i ferd med å synke i isen.

Fanget i isen

Flyene ble nærmest fanget da isen på Jonsvatnet gikk i oppløsning. Flyene klarte ikke å ta av, og tyskerne måtte oppgi dem etter først å ha fjernet drivstoffet fra tankene.Problemet for hevingsprosessen er at de to flyene ligger på bunnen av byens drikkevannskilde.

Knut Sivertsen mener imidlertid det vil være en fordel å fjerne flyene fra Jonsvatnet først som sist.

- Jeg håper det skjer, men jeg ser naturligvis at det finnes betenkeligheter med en slik prosess.

Min mening er imidlertid at det vil være best å fjerne dem. Dersom flyene blir liggende, vil de utgjøre en risiko i fremtiden, sier han.

Frykter slam

Aase Kristine Lundberg i Trøndelag Natur og Ungdom stilte seg i går kritisk til hevingen. Også Jan Bojer Vindheim i Miljøpartiet De Grønne er skeptisk til planene.- Jeg tror det er best at flyene blir liggende. Ved å røske dem løs fra bunnen er man garantert en masse slam. Jeg mener at faren for akutt forurensing er langt mindre ved at flyene får ligge der de er, kommenterer han.

Venstres Monica Rolfsen ser ingen grunn til bekymring. Hun stoler på at Trondheim Byteknikk vurderer søknaden på en god måte.

- Det er viktig at seriøse aktører tar seg av denne jobben. Dersom prosjektet fyller Trondheim Byteknikks krav, synes jeg dette er greit.

Fotografiet fra 1940 viser høyst sannsynlig det tyske Junkers 88-bombeflyet som er i ferd med å synke i Jonsvatnet. Det mener krigshistoriker Knut Sivertsen. Forsvarsmuseet ønsker nå å heve maskinen. 

Fotografiet fra 1940 viser høyst sannsynlig det tyske Junkers 88-bombeflyet som er i ferd med å synke i Jonsvatnet. Det mener krigshistoriker Knut Sivertsen. Forsvarsmuseet ønsker nå å heve maskinen. 

På forsiden nå