«Hai det på badet»

Bli med adressa.no på haifiske midt i Trondheim sentrum.

Saken oppdateres.

Flere nysgjerrige sjeler stimlet sammen foran restaurantstripa på Solsiden fredag formiddag. De fikk med seg en svært sjelden redningsaksjon, midt i byen.- Haiene vil nok dø ganske fort om vi ikke får de ut. Dette er ikke forhold de kan leve i. De er også merket av sopp, sier biolog Irvin Kilde til adressa.no.

Spiser ikke ølbokser

Med stang og et agn av portugisiske reker og ørret står Kilde med fiskesnøret uti den gamle skipsdokka. Den første av de fire pigghåene fanges raskt i håven. Haien løftes opp på land hvor agnet skånsomt fjernes fra munnen før den blir lagt i en kasse med vann.- Den var litt lite aktiv da vi kom, men så bet den på raskt. De har nok ikke spist skikkelig på en stund, og er sultne. Pigghå vil helst ha sild og blekksprut. Her er det mest tomme ølbokser, sier Kilde.Noen minutter senere bæres hai-1 hundre meter over sleipe planker og senkes ned i friheten utenfor det trange bassenget.- Jeg håper den finner veien ut til fjorden.Truet tiåringPigghå er en dypvannsfisk som har blitt fanget helt nede på 950 meter, ifølge Fiskipedia. Haien er definert som kritisk truet på den nasjonale rødlista over truede arter. På verdensbasis karakteriseres arten som «sårbar». Et av de eldste eksemplarene som er fanget var 75 år. Da Kilde fisker nummer to opp får haien den samme livreddende førstehjelpa. Samtidig knipser unge trondhjemmere villig vekk med mobiltelefonene. Det er ikke mange barn som kommer over hai i sentrum. Haien måles til 80 centimeter før den slippes løs. Nettopp alderen taler mot at de skal ha levd i bassenget over tid.

- Lengden tyder på at den er minst ti år gammel, sier Kilde.

Biologen forklarer at overfiske de siste 25 årene er grunnen til at pigghå er truet. Det er en matfisk, men i Norge er den ikke særlig populær. På De britiske øyer brukes den derimot ofte som fisk og chips. Mens Kilde prater biter nummer tre på.

- Fiskelykken er i orden i dag.Alle fire slapp ut

Fredag formiddag sa også ferskvannsøkolog Morten Bergan ved Norsk institutt for vannforskning (Niva) at det var usannsynlig at haiene har kommet inn som yngel. Kilde er redd noe langt mer fishy har skjedd.- Jeg tror noen har hatt det artig med å slippe haiene løs. Det er ingen grunn til at de skal ha gått opp elva og tatt seg inn her. Det er ikke naturlig for dem.

Klokka 12.42 fisker Kilde opp den siste piggåen. Haihøsten er over på Solsiden. Nummer fire svømte fint av gårde og får muligheten til å tilfredsstille sulten i Trondheimsfjorden, eller fjernere farvann. Neste bekymring er å unngå å bli servert til britiske ganer, innpakket i avispapir, dynket i eddik og remulade.

 
 
 
 
 
 
På forsiden nå