Lille «Frost» funnet iskald i en snøhaug

Hadde den seks uker gamle kattungen blitt funnet en halv time senere hadde den trolig ikke overlevd.

Saken oppdateres.

I går fikk dyrepleier May Jorunn Sellesbakk på Byåsen Dyrehospital inn en svært liten og veldig medtatt pasient. Den lille hunkatten på bare seks uker hadde etter all sannsynlighet blitt satt ut i kulden for å dø.

- Kattungen ble funnet sterkt forkommen i en snøhaug på parkeringsplassen på Rønningen. En hundeeier som var ute og luftet hunden sin oppdaget tilfeldigvis katten, og tok den med til oss, forteller Sellesbakk.

Ikke målbar temperatur

Da Sellesbakk fikk kattungen i fangen, var kroppstemperaturen så lav at den ikke kunne måles.

- Med en så lav temperatur hadde nok ikke katten overlevd mer enn en halvtime til i snøen. Det var på hengende håret at livet hans ble reddet, sier Sellesbakk.

Dyrepleieren la katten umiddelbart inn til magen sin for å få opp dyrets kroppstemperatur.

- Først etter en og en halv time kviknet katten til, og vi fikk i den litt mat, sier hun.

- Aldri opplevd før

Kattungen ble umiddelbart døpt «Frost» av personalet på Byåsen Dyrehospital.

- Hun kunne vel ikke fått et mer passende navn, mener Sellesbakk.

May Jorunn Sellesbakk har jobbet ved Byåsen Dyrehospital i 14 år, men har aldri tidligere opplevd at en så liten kattunge er funnet alene i så dårlig forfatning.

- Jeg har opplevd at vi har funnet dyr som er forfrosne, og ikke burde være ute alene. Men denne vesle katten var nesten halvdød. Jeg har aldri opplevd at en så liten pus er funnet i så dårlig form. Det var helt forferdelig, sier hun.

Dyrepleieren er sjokkert over at noen kan forlate en liten pus på denne måten.

- Vi kan selvfølgelig ikke være hundre prosent sikker på at katten ikke havnet i snøfonnen ved et uhell, men en så liten katt skal uansett ikke være ute alene på vinteren. Dyreeiere er nødt til å passe på dyrene sine når det er minusgrader og snø, sier hun.

Da «Frost» hadde kommet seg til hektene, fikk dyreklinikken plassert den i et omsorgshjem.

- Det blir en trygg jul for henne, heldigvis, smiler Sellesbakk.

- Ta ansvar!

Dyrevenn og leder av Trondheim hundeskole, Turid Buvik, synes gårdagens kattehistorie er hjerteskjærende.

- Har man et dyr har man også et ansvar for at det ikke får unger uten at det er ønsket. Kattungen som ble funnet er helt sikkert enten en uønsket kattunge, eller er født av en villkatt. Dyreeiere må følge opp dyrene sine med enten kastreringer eller p-piller, for å forhindre at ungene må lide for at de har kommet til verden, sier hun.Skjer 365 dager i året

Buvik mener gårsdagens hendelse er en klassisk måte å bli kvitt et problem på.

- Jeg hører stadig om kattunger som blir slengt ut i en plastpose på motorveien, eller hundevalper som blir senket i fjorden. Slike ting skjer 365 dager i året. Nå må folk ta til vett, og tenke på at dyrene er levende skapninger, sier hun.

Dyrevennen mener mishandling av dyr må slås hardere ned på.

- Avliving av dyr skal skje på en ordentlig måte, hos veterinær. All mishandling eller avliving på annen måte er dyremishandling, og brudd på dyrevernloven. Nå er det på tide at slike handlinger får konsekvenser for dyreeierne, sier hun.

 
På forsiden nå