Her er nissens gode hjelper

Ser du mørkt på julegavehandelen? Nissemor Ragnhild Arntsen handler mer enn gjerne inn alle julegavene for deg.

Saken oppdateres.

- Jeg elsker jul. Det er rett og slett den beste tiden på året det, smiler Ragnhild Arntsen med skinnende øyne.

Det er nok få som er så glad i julen som 27-åringen. I tillegg til å jobbe som julenissemor på Voll gård i hele desember, tar hun i tillegg gladelig på seg å gjøre unna gavehandelen for alle som ikke setter like pris på julehysteriet som henne selv. Forretningsideen startet egentlig ved en tilfeldighet.

- Før julen i 2006 lurte en venn av faren min på om noen kunne hjelpe han å kjøpe julegaver. Jeg tenkte at siden jeg var ferdig med mine, så kunne jeg like godt kjøpe hans også, forteller hun.

Forespørselen satte henne på tanken om å opprette julegavehjelpen, noe som har vist seg å bli et populært tilbud.

- Jeg har noen faste jeg handler for, også kommer det noen nye hvert år. Det har stort sett hvert jungeltelegrafen som har gått, så når folk ringer for å bestille hjelp, så har de som regel fått høre om meg av noen andre som har benyttet seg av tjenesten.

Mest menn

Arntsen forteller at det i hovedsak er godt voksne menn som ønsker hjelp med handlingen.

- Jeg handler oftest for menn som ikke lenger har en kone som handler for seg. Grunnen til at de ber om gavehjelp er stort sett fordi de ikke aner hva de skal kjøpe, og nesten har allergi mot shopping. Men det er også andre folk som tar kontakt, som ofte rett og slett ikke har tid til å gjøre egne innkjøp, sier hun.

Prisen for Ragnhilds julehandelhjelp er 450 kr i grunnpris. I tillegg tar hun 25 kr per person hun handler for.

- Også tar jeg litt ekstra om jeg også skal pakke inn gavene, forteller hun.

Keramikk eller geit

Arntsen forteller at gavekjøpingen krever en del planlegging, og at hun er nøye på hva hun kjøper til folk.

- Når jeg får en bestilling, ber jeg om en liste over navn og alder på dem jeg skal handle til, og en så detaljert beskrivelse som mulig av disse personene. Et eksempel kan være "tante Berit" på 45 år, som jeg får opplyst liker håndarbeid, keramikk og bøker, og bor sammen med mannen sin i et stort hus på landet. Da tenker jeg at hun ville likt å få kokebøker, eller kanskje noe keramikk. Etterpå skal jeg kanskje kjøpe gave til en 28 år gammel dyreverner, som er miljøbevisst og gjør masse frivillig arbeid. Da kan jeg driste meg til å kjøpe en symbolsk geit fra Kirkens Nødhjelp. Men der er det ingen byttelapp, så da må jeg være ganske så sikker på at geita faller i smak, ler hun.

Ragnhild understreker at prisen på gavene er helt opp til den som skal gi.

- Jeg får alltid et budsjett jeg forholder meg til meg til, så jeg vet hvor mye jeg skal bruke per person, sier hun.

Peiling på populære ting

Som i andre yrker må en nissehjelper holde seg oppdatert i jobben.

- Stort sett har jeg en viss peiling på hva som er populært og ikke, og undersøker gjerne hva som er det kuleste spillet for en gutt på 15 år eller hva som er den siste juleplata på markedet. Jeg kjenner heldigvis folk i alle aldre, og forhører meg ofte litt rundt.

- Men blir du ikke stresset av å skulle handle egne gaver i tillegg?

- Neida. Jeg kjøper gaver igjennom hele året, så jeg er så godt som ferdig med alle mine egne gaver før september. Og da er det masse tid igjen til å handle for andre, smiler hun.

 
På forsiden nå