Fri aktivitet i 29 år

Harald Nissen var med å startet Uffa i 1981.

Saken oppdateres.

- Dette er det kulturprosjektet Trondheim kommune har fått desidert mest igjen for, sier De grønnes Harald Nissen.

Han var sentral i Uffas helt tidlige periode, helt fra okkupasjonen i 1981 gjennom husbrannen året etter og til Uffa igjen fikk fast tilholdssted i Østbyen barnehage. Nissen mener kulturlivet i Trondheim aldri ville vært det samme uten flerbrukshuset.

- Uffa har vært stedet hvor trondheimsungdommer har fått muligheten til å gjøre sine egne ting. Du kan bare tenke på band i Trondheim, hvor mange av dem som har begynt på Uffa. I tillegg har det vært viktig for begge trondheimsrockbølgene både på 80- og 90-tallet, sier Nissen.

Dødsbrann i -82

Ungdommene i Uffa-miljøet ble i 1982 enige med Trondheim kommune om overtagelse av Østbyen barnehage. Der har det gjennom årene blitt arrangert hundrevis av konserter, flere tidsskrifter har kommet ut, restaurant og kafé har blitt etablert pluss at en rekke demonstrasjoner og andre politiske aksjoner har hatt sitt utgangspunkt i huset.

I 2011 skulle Uffa feire sitt eget 30-årsjubileum, men etter brannen natt til onsdag står Uffa uten tilholdssted.

LES OGSÅ: - Det er utrolig trist

LES OGSÅ: Sjokk i kulturlivet

Nissen minnes den forrige brannen på Uffa for knappe tretti år siden.

- Tankene går tilbake til dødsbrannen. Da var det én person som omkom, så jeg er veldig glad for at det gikk bedre denne gangen, sier Nissen.

Aksjoner og Svartlamoen

Han husker spesielt én aksjon for de boligløse de gjennomførte i hans periode i Uffa-miljøet.

- Slumby-aksjonen i 87 var artig. Det kom en buss med blitzere oppover, og vi bygde en hel by av små hus. Vi kjørte lastebiler ned til Lilletorget og dumpet alle husene utover. Alt var koordinert, og vi arrangerte konsert sånn at politiet ikke skulle få snusen i hva vi holdt på med. Plutselig var Lilletorget fylt av små hus, forteller Nissen.

LES OGSÅ: - Vi vil strekke oss langt

LES OGSÅ: Her brenner Uffa-huset

De grønne-politikeren gikk ut av Uffa-miljøet på begynnelsen av 90-tallet. Da flyttet flere av personene i miljøet inn i området som i dag kalles Svartlamoen.

- Uten Uffa ville vi ikke hatt noe Svartlamoen i dag, sier Nissen.

Flere politikere har i dag sagt at de ønsker å finne en løsning slik at Uffa kan fortsette. Harald Nissen har også tro på at Uffa kan leve videre.

- Dette klarer vi, og jeg syns det er bra at høyresiden og Yngve Brox også går ut og sier de vil finne en løsning, sier han.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå