«Slipp Maria fri, innfør amnesti»

Over tusen demonstranter ved Samfundet roper sin mening om utsending av papirløse Maria Amelie.

Saken oppdateres.

Flere hundre demonstranter møtte frem klokken 17 på Torvet i Trondheim for å demonstrere mot utsending av Maria Amelie.

Flere appeller

På Torvet har blant andre Guri Melby fra Venstre holdt en appell.

- Vi trodde at da Maria Amelie sto frem, ville dette endre asylpolitikken i Norge. I stedet ble hun brukt til å statuere et eksempel. Det er en absurd situasjon som har oppstått. Jeg skjemmes av å være norsk når slike saker dukker opp, sa Melby fra scenen.

Over tusen i fakkeltog

Flere demonstranter kom til da fakkeltoget begynte å bevege seg fra Torvet og mot Samfundet. Adressas.nos reporter på stedet anslår at over tusen personer deltar.

Stian Gunstensen er med i arrangementskomiteen for demonstrasjonen. Han er veldig fornøyd med at folk kunne stille opp på så kort varsel.

- Folk var veldig villige. Det har vært en smal sak å få tak i talere til samlingen på Torvet. Eneste problemet er at en del kulturpersonligheter ikke klarte å finne i rom i timeplanen på så kort varsel, sier Gunstensen.

«Slipp Maria fri, innfør amnesti»

Fakkeltoget tok veien til Fengselstomten utenfor Studentersamfundet.

Her ropte demonstrantene: «Slipp Maria fri, innfør amnesti»

- Selve protestaksjonen stopper der. Men vi har stelt i stand en amnestykafé inne på Samfundet som et samlingspunkt for folk ut over kvelden, opplyser Gunstensen.

Fem byer

Støttedemonstrasjoner ble holdt i fem norske byer torsdag kveld.

– Kjære Maria Amelie. Du er ikke alene. Vi har sett deg. Vi vil ikke godta dette, sa Anders Heger som representant for ytringsfrihetsorganisasjonen PEN-klubben.

I løpet av torsdag hadde nesten 9000 personer skrevet under på oppropet på underskrift.no om at den unge kvinnen må få bli i Norge. Facebook– siden «Sett Maria Amelie fri» hadde fått opp mot 40 000 medlemmer.

– Spytter på Nansen

Maria Amelie ble arrestert onsdag kveld utenfor Nansenskolen på Lillehammer, etter å ha holdt et foredrag der i sammenheng med Nansenåret og Nansen fredssenters arbeid for rettighetene til papirløse flyktninger.

– Knut Storberget. Du og din etat har startet året med å spytte på Nansens minne, sa Heger, til jubel fra folkehavet.

Både justisministeren, som for tiden er i permisjon, og utlendingsmyndigheten fikk skarp kritikk. Direkte henvendt til Storberget fortsatte Heger:

– Du kan like gjerne gi deg nå. Du kan jo vente til retretten blir pinlig og stusselig. Men før eller senere må du stå fram og si at det som skjedde var feil, sa han.

Hilste til støttespillerne

Dag Hareide, rektor ved Nansenskolen, var fortsatt rystet etter arrestasjonen. Han reagerer både på det som har skjedd og måten det skjedde på.

– Vi krever ikke åpne sluser. Vi ønsker anstendighet, vi ønsker en norsk politisk praksis basert på nestekjærlighet, sa Hareide.

Maria Amelies samboer Eivind Trædal kom direkte fra Oslo tingrett for å holde appell.

– Det var et vanvittig sjokk. Først å kysse kjæresten farvel den ettermiddagen, for så å se henne bli dratt inn i en bil og ikke vite hvor hun ble brakt, sa han.

Maria Amelie takket via kjæresten varmt for støtten hun har fått gjennom dagen.

– Hun har ikke fått med seg alt som har skjedd. Men hun takker og hilser til dere alle, sa Trædal.

Mange papirløse

En rekke av talerne var opptatt av å få fram at saken ikke bare gjelder Maria Amelies sak.

– Dette har skjedd hundrevis av ganger, og ingen har reagert. Men nå er vi her. Maria Amelie har gått foran, sier Hareide.

26 organisasjoner er med i kampanjen «Ingen mennesker er ulovlige», påpekte Sturla Stålsett, generalsekretær i Kirkens Bymisjon.

– Dette er et demokratisk problem. Og med denne arrestasjonen har regjeringen kvittet seg med en av sine argeste kritikere, sa Kari Partapouli, leder for Antirasistisk senter.

 
 
På forsiden nå