- Tre personer kan ha blitt syke av riving

Tre personer er lagt inn ved St. Olavs Hospital med lungebetennelse. Trolig skyldes det riving av høyblokka.

Saken oppdateres.

Det er foreløpig ikke bevist at utbruddet skyldes rivingen av høyblokka ved St. Olavs Hospital, men mistanken er ifølge sykehuset sterk. De tre personene ble behandlet for blodkreft da de fikk påvist lungebetennelse, forårsaket av sopparten Aspergillus.

- Alvorlig

Pasientene som ble syke har i utgangspunktet nedsatt immunforsvar som følge av cellegiftbehandling, ifølge sykehusets informasjonsavdeling. Administrerende direktør Nils Kvernmo uttaler i en pressemelding at man likevel ser svært alvorlig på dette.

- Vi ser på dette utbruddet som alvorlig, spesielt dersom det er en sammenheng med rivearbeidet.

Riving av sykehusbygg er en av de viktigste årsakene til utbrudd av aspergillus. Spredningen skyldes sopp i vegger og bygningsmaterialet.

Flytter ikke pasienter

De tre ble syke i desember. Samtlige er friske fra lungebetennelsen og har fått informasjon. Det er ikke kjent om flere er smittet. Ifølge St. Olavs informasjonsavdeling er sopp av denne typen ikke farlig for folk flest. Større tiltak mot spredningen vil nå settes inn.

- Før rivingen startet ble det foretatt en risikoanalyse, som blant annet fokuserte på støvspredning. Forebyggende tiltak mot spredning av støv intensiveres og forsterkes nå, sier administrerende direktør Kvernmo.

Noen av disse tiltakene er større tilførsel av vann på rivested, hyppigere rengjøring, gjennomgåelse av filter i luftekanaler, mer renhold ved inngangene og større hastighet på vifter.

Trygt

Det er ikke kjent om flere smittede. Pasientene på den aktuelle avdelingen vil heller ikke bli flyttet. De fikk informasjon om situasjonen i løpet av onsdag.

– Vi har videre vurdert forsvarligheten av å behandle pasienter etter utbruddet, og vurderer at dette er trygt. Vi er nå mer årvåkne overfor våre pasienter for eventuelt å avdekke flere utbrudd i tidlig fase, sier seksjonsleder Anders Waage ved avdeling for blodsykdommer.

Helsetilsynet er også varslet om saken.

 
 
På forsiden nå