Trikkeføreren kjørte for fort

En kvinne ble alvorlig skadet i sammenstøtet mellom trikk og buss. Nå er havarirapporten klar.

Saken oppdateres.

Den faktiske årsaken til hendelsen er at trikkeføreren holdt for høy fart i forhold til bussen og de glatte skinnegangene. Det skriver Statens Havarikommisjon for Transport i sin rapport som ble framlagt i dag.

Alvorlige personskader

Torsdag den 05.11.2009, kjørte en trikk inn i bakparten på en buss som hadde stoppet for rødt lys i veitrafikksignalet ved Ila kirke. Trikkeføreren hadde sett at det var rødt lys i veitrafikksignalet, men da det skulle bremses merket hun at det var glatt og foretok nødbrems. Samtidig ringte hun med klokken og sandet, men et sammenstøt med bussen var ikke til å unngå.

Det ble forholdsvis små skader på buss og trikk, men fire personer i bussen ble skadet og kjørt til sykehus.

En passasjer ble alvorlig skadet og innlagt på sykehus med bruddskader. Buss-sjåføren pådro seg nakkeskader.

Les også: Havarikommisjonen skal undersøke trikk

Glatte skinner

Det har tidligere blitt hevdet av trikkeføreren at magnesiumkloriden som kommunen brukte til å binde svevestøv, gjør skinnene ekstra glatte. Dette blir bekreftet i konklusjonen fra Havarikommisjonen.

””Magnesiumklorid ser ut til å gi til dels betydelig lengre bremsestrekninger, særlig for vanlig brems. Tørket magnesiumklorid ser ut til å gi de lengste bremsestrekningene, altså lengre enn våt magnesiumklorid.”, står det i rapporten.

Det var inngått en muntlig avtale med Trondheim kommune om at trikkeførerne skulle varsles når magnesiumklorid var påført skinnene. Dette ble gjort før ulykken skjedde.

Uerfaren trikkesjåfør

Konklusjonen fra Havarikommisjonen legger imidlertid mest vekt på menneskelige faktorer. Trikkeføreren var svært uerfaren. Hun var ute på sitt tredje skift i jobben da ulykken skjedde. Det legges også vekt på at hun ikke hadde gjennomført bremsekurs.

Samtidig viser rapporten til at når situasjonen først hadde oppstått, reagerte trikkeføreren helt etter boka.

Les også: Kolliderte igjen på samme sted med samme trikk

 
På forsiden nå