Høyblokka redder liv i Sierra Leone

«Avfallet» fra høyblokka på St. Olavs lever videre i Afrika.

  Foto: Håkon Angell Bolkan

Saken oppdateres.

Den falne bygningen på Øya har betydd mye for trønderne, og nå lever deler av blokka videre i byen Masanga i Sierra Leone.

En kontainer med operasjonsbord, kirurgiske instrumenter, skap og annet inventar er bare noe av det som har blitt skippet ned for å redde liv i det vestafrikanske landet.

- Vi er en gruppe fra St. Olavs som har startet et opplæringsprogram for helsepersonell. Målet er at vi skal gi dem muligheten til å gjennomføre enkle, men livreddende operasjoner, sier lege ved Kirurgisk klinikk på St. Olavs, Håkon Bolkan.

Ti kirurger i landet

Før høyblokka ble revet fikk de andre sykehusene i Midt-Norge mulighet til å hente utstyr de ønsket å overta. Utstyret som nå er i Sierra Leone ville trolig blitt kastet dersom det ikke hadde blitt sendt til Vest-Afrika.

Hele høyblokka skal være borte rundt påsketider. Følg riveprosessen på adressa.no sine webkamerasider.

LES OGSÅ: Rivinga er i gang

Bolkan besøkte Sierra Leone første gang i 2007 og siden har han vært der en rekke ganger. Landet er et av verdens fattigste, og at det kun er ti kirurger blant de seks millioner innbyggerne sier noe om det skrikende behovet for mer helsepersonell.

- Et problem er at det er svært få som kan utføre keisersnitt, og det er svært høy dødelighet blant mødre og barn i barsel i landet. Mellom en og to prosent av fødslene ender med at mor dør, noe som er svært høyt i verdenssammenheng, sier Bolkan.

Store utfordringer

Å få utstyret ned til landet har vært det minste problemet. Utfordringene er å få utstyret til å fungere.

- Tilgangen på strøm er til tider utstabil, og vannet har ikke den samme kvaliteten som vi er vant til. Så det er en veldig lang vei å gå, sier Bolkan.

Sykehuset i Masanga har en barneavdeling, en for underernærte og en kirurgisk avdeling med separat sal for kvinner og menn. Totalt har det 70 senger, og i tillegg behandles det rundt 25 000 polikliniske pasienter i året. De vanligste kirurgiske inngrepene er ifølge Bolkan lyskebrokk, abscesser (verkebyller journ. anm) og keisersnitt. Malaria, tuberkulose, infeksjonssykdommer og spedalske er det også rikelig av.

Omfattende prosjekt

Det kirurgiske opptreningsprosjektet er planlagt å gå fram til 2016. Innen da er målet å trene opp 30 personer, som hver trenger to års opplæring.

Bolkan sier det har vært et krevende prosjekt å få i gang, men at økonomisk støtte fra Lions Club Midt-Norge har vært til svært stor nytte.

- Utstyret vil være til stor hjelp, nå gjelder det å lære folk opp til å bruke det, sier lege Håkon Bolkan.

 
    
      (Foto: Håkon Angell Bolkan )

  Foto: Håkon Angell Bolkan

 
    
      (Foto: HÅKON BOLKAN)

  Foto: HÅKON BOLKAN

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå