Slik eksploderer glass spontant

NGU-forsker har forklaringen på hvorfor slikt skjer.

Saken oppdateres.

I går skrev adressa.no om glassbordet til Per-Jacob Solhaug på Steinan i Trondheim som opplevde at et glassbord gikk i tusen biter mens han og kona satt og så på tv i et annet rom.

- Skyldes nikkelsulfid

Maarten Broekmans forsker på industrimineraler og metaller ved Norges geologiske undersøkelse (NGU) i Trondheim. Han har lagt merke til flere medieoppslag om forskjellige herdede glassgjenstander som har eksplodert.

- Bare så det er krystallklart: Glass kan eksplodere spontant, sier Broekmans.

- Heldigvis er det forholdsvis sjeldent at det skjer, sier han.

Han mener det er feil å fastslå at det må et støt til eller en annen form for stor belastning for at herdet glass kan eksplodere.

- Det er velkjent at små kuler av nikkelsulfid kan opptre i glass som en kontaminering i produksjonsprosessen. Kulene er bittesmå, omtrent som de minste pennekulene, og derfor vanskelig å se. Når kulene endrer krystallstruktur, utvider de seg og glasset eksploderer, forklarer forskeren.

Denne endringen av krystallstruktur styres av grunnleggende fysisk-kjemiske egenskaper og kan ikke forebygges eller reverseres dersom kulene er i glasset. Det finnes mange publikasjoner i faglitteraturen om spontant eksploderende glass som skyldes nikkelsulfidkuler ifølge Broekmans.

- Det vil ikke spille noen rolle om glasset er dyrt eller billig. Dette kan skje hos alle produsentene, sier han.

- Har en akilleshæl

I forbindelse med jobben sin har han snakket med flere kolleger i andre deler av verden som har opplevd det samme.

- En konsulentvenn i Sydney jobbet med et høybygg i Asia, og der var det en hel fasade som hadde glass som kunne eksplodere og derfor måtte skiftes i sin helhet, forteller Broekmans, og beskriver det som et velkjent fenomen i byggebransjen.

- Dette kan skje med dusjdører, glassbord, vindusruter og egentlig alt som er av herdet glass, så lenge det inneholder nikkelsulfidkuler. Jeg forstår at industrien bruker dette glasset for sine utmerkede egenskaper. I de fleste tillfeller oppfører glasset seg prikkfritt, men i blant har det en akilleshæl, sier Broekmans.

- Burde undersøkt

Og det faktum at det er herdet glass gjør at det eksploderer, og ikke går i stykker i store biter. Glass herdes som regel ved å avkjøles etter forming. Dermed krymper den nedkjølte utsiden raskere enn innsiden. Det blir dermed en spenning i glasset.

- Jeg ser ingen grunn til å trekke bordet fra markedet, men konklusjonen burde ikke vært at det er selvforskyldt. Man burde undersøkt om det finnes slike nikkelsulfidkuler i glasset. Heldigvis har produsentene tøffe kvalitetssikringsprosedyrer før det forlater fabrikken, men innimellom slipper det likevel noe gjennom, opplyser Broekmans.

- Bruker kun herdet glass

Per Lie, varehussjef ved Bohus, innrømmer at han ikke vet hva nikkelsulfid er.

- Det begrepet er ukjent for meg, sier han.

Han henviser til kvalitet- og miljøsjef John Moe ved Bohus, som har skrevet en mail om denne saken som adressa.no har fått oversendt. Moe er for tiden på fabrikkbesøk i Vietnam.

Moe skriver at Bohus kun benytter herdet glass, fordi det er regnet som det tryggeste og sterkeste glasset til denne type produkter.

- Det er ingen ting som tyder på at det har vært feil under produksjonen. Det har vært noen enkelttilfeller, men det er snakk om promiller av antall solgte bord, sier han.

I Bohus-mailen blir det nevnt to grunner til at et bord spontaneksploderer: «Spenninger i glasset» som skyldes nikkelsulfidkuler eller en ytre fysisk påvirkning. I førstnevnte tilfelle så vil eksplosjonen skje etter noen få uker, mens det kan gå lengre tid når det gjelder den andre årsaken.

- Bordet til Solhaug ble kjøpt i 2007, så sannsynligheten er svært liten for at det var en produksjonsfeil, sier Lie.

 
På forsiden nå