Martin vil hjelpe vennene i Japan

Martin Garnes ønsker å samle inn penger via Facebook for å hjelpe venner og kjente i Japan.

Saken oppdateres.

Martin Garnes (28) satt på jobb i Tokyo da det kraftige jordskjelvet rammet Japan. Nå er han tilbake i Trondheim for noen dager. Han har valgt å reise fra Tokyo både av hensyn til familien i Norge, men også fordi selskapet han jobber for i Tokyo har lagt ned virksomheten for en kort periode.

- Jeg skulle gjerne vært i Tokyo, men da arbeidsgiveren min valgte å gi oss fri en kort periode samt at familien i Norge var bekymret for meg valgte jeg å reise hjem og bli her noen dager.

Vil hjelpe

I Tokyo jobber han som hodejeger og han har bodd tre år i byen sammen med sin japanske kjæreste. Han har et stort kontaktnett i Japan og derfor føler han veldig for å hjelpe til med det han kan.

- Det er veldig mange som trenger hjelp i Japan nå. Det er fryktelig trist med alle omkomne etter jordskjelvet og den påfølgende tsunamien, Men jeg tenker også veldig på alle de som har mistet noen av sine nærmeste og også hus og hjem, sier Martin til adressa.no.

Les mer om hvordan Martin opplevde jordskjelvet: - Det var veldig skremmende

Sosiale medier

Noen av Martins venner i Japan jobber for en privat organisajon, Second Harvest Japan, som samler inn mat og frakter dette til mennesker i nød. De har allerede en etablert nettside hvor alle som vil kan donere en liten sum penger til arbeidet.

- Jeg tenkte at det er ikke mye jeg som enkeltperson får gjort, men via sosiale medier som Facebook kan jeg hjelpe til med å få spredt informasjon om det arbeidet Second Harvest Japan gjør og kanskje også få folk til å donere et lite beløp. Derfor har jeg opprettet en Facebook-gruppe som både informerer og lenker til organisasjonens hjemmesider på nettet for de som har lyst til å vite mer eller donere et beløp, sier Garnes.

Pengene som kommer inn vil primært gå til drivstoff og leie av kjøretøy som kan hjelpe til med å få kjørt ut forsyninger til de utsatte områdene nord i Japan.

- Varme klær, hygieneartikler, mat og drikke får organisasjonen i stor grad donert av japanske bedrifter. Problemet akkurat nå er å få det raskt nok ut til de som trenger hjelp. Derfor er det et stort behov for kjøretøy og penger til drivstoff, sier Martin Garnes.

Kjære venner,
Etter jordskjelv og tsunamien i Japan er jeg nå tilbake i Norge for å slappe av litt og treffe familie og venner. Men tilbake i Japan jobber mange av mine venner med å hjelpe ofrene etter katastrofen. Hundretusener mangler fortsatt nok mat, vann, strøm, varme klær, toalettartikler med mer, og tiden går fort. Private hjelpeorganisasjoner har vist seg å være svært effektive, og spesielt èn har utmerket... seg: Second Harvest Japan.
(Utdrag fra presentasjonen av av gruppen på Facebook) Besøk gruppen

Skeptiske

28-åringen har ingen problemer med å forstå at enkelte kan være skeptiske til å donere penger til en privat organisasjon de kanskje ikke har hørt om. Senest for noen dager siden kunne vi lese om en falsk innsamlingsaksjon som hevdet de samlet inn penger til Leger uten grenser.

- Det er opplagt at det er mange som kvier seg for å betale inn penger til noe de kanskje ikke har hørt om. Men akkurat denne organisasjonen kan jeg personlig gå god for da jeg har venner som jobber for organisasjonen samt at jeg også legger ut bilder fra hjelpearbeidet på Facebook-gruppen slik at folk kan se at pengene går til en god sak, forklarer Martin.

Les mer: - Advarer mot falsk japan-innsamlingStort behov

Garnes er ikke tvil om de store og etablerte hjelpeorganisasjonene gjør et veldig godt arbeid. Men han tror også at det er noen ting som mindre organisasjoner kan få gjort.

- Vi ser jo nå at de store og små organisasjonene utfyller hverandre gjennom at vi har fått tilbakemeldinger på Second Harvest Japan har levert forsyninger til områder de store hjelpeorganisasjonene ennå ikke har vært, sier Martin Garnes.

Klokken 13.00 søndag hadde Martin Garnes sin gruppe på Facebook 238 personer som har bekreftet at de vil støtte hjelpearbeidet til Second Harvest Japan. Over 5 000 personer har så langt fått invitasjon og Martin har tro på at flere av de vil støtte hjelpearbeidet.

- Om jeg klarer å få 1 000 personer til å gi 200 kroner hver så vil det være 200 000 kroner som kommer utrolig godt med. Jeg håper selvsagt på langt flere, men vi ser at det skal ikke så mange personer til før det blir betydelige summer ut av det. De som ikke kan bidra med penger kan kanskje være med på å spre gruppens budskap til sine kontakter, sier Martin,

 
 
 
På forsiden nå