- Vi reiser inn i en krigssone

Alexander Buchmann håper å få hjulpet de hardest rammede i krigsherjede Libya.

Saken oppdateres.

Alexander Buchmann (29) fra Trondheim har på nytt satt kursen mot krigsherjede Libya som har hatt verdens søkelys på seg i over to måneder.

- Jeg reiser via Egypt, og vil være i Libya fredag, sier trondheimsmannen til adressa.no mens han venter på flyet fra Trondheim lufthavn Værnes.

- Unaturlig å føle seg trygg

Buchmann arbeider med logistikk for Leger uten grenser, og den humanitære organisasjonen har sendt inn flere team etter opprøret som startet i februar i år. Buchmann har vært inne i Øst-Libya flere ganger de siste månedene, sist gang var han inne i cirka én måned rett før påske. Han har vært hjemme i Trondheim på påskeferie i noen dager.

- Jeg er med i et team på 5-7 personer som har et mål om å komme inn i de områdene som er hardest rammet og som Leger uten grenser ikke har hatt tilgang til, sier han.

- Vil du være redd i Libya?

- Vi er i en krigssone, og det ville vært unaturlig å føle seg trygg i en slik situasjon. Det vil alltid være et visst usikkerhetsmoment. Men jeg stoler hundre prosent på de sikkerhetsvurderingene vi gjør, og som jeg selv tar del i. Det føles også godt å ha erfaringene til en organisasjon som har gjort dette i 40 år i ryggen, sier Buchmann.

Vanskelig å gi humanitær hjelp

Til tross for gjentatte krav om å slippe inn i disse områdene har humanitære organisasjoner så langt blitt nektet adgang.

- Det er en komplisert konflikt for den følger ingen gjeldende lover eller konvensjoner, og vi har ingen garanti for at den humanitæåre hjelpen ikke blir et mål i seg selv. Det har ikke vært lett for oss frem til nå. og jeg tror ikke det blir noe lettere nå som vi skal forsøke å komme oss inn i de områdene som har vært avstengt helt siden starten for to måneder siden.

LES MER: - Vil gi medisinsk hjelp

LES MER: Mangler utstyr, medisiner og helsepersonellOpprøret i Libya startet i den nordøstlige delen av det nordafrikanske landet. Bakgrunnen var regimet til landetss mangeårige diktator Muammar al-Gaddafi. I løpet av mars utviklet opprøret seg til en borgerkrig og Gaddafis styrker klarte å gjenerobre flere av byene fra opprørerne. Buchmann forteller at det er kartlagt et stort behov for medisinsk og kirurgisk hjelp i de områdene som er hardest rammet av krigsherjingene.

- Det er mange skudd-, brann og eksplosjonsskader. Vårt fokus er å gi medisinsk behandling som de libiske innbyggerne har krav og rett på. Jeg tror det vil fortsette å være komplisert så lenge de ikke holder seg til Gèneve-konvensjonene, sier Buchmann.

- Vond følelse i magen

Genèvekonvensjonene består av fire traktater som ble utarbeidet i Genève, og som har satt standarden for internasjonal humanitær rett. På spørsmål om hvordan det er å se at man ikke kan gi hjelp til de som trenger det mest, sier Buchmann følgende:

- Man får en vond følelse i magen og det er ekstra ille siden man er så nær, så nær, men likevel ikke hatt mulighet til å hjelpe. Det skal bli godt å få bidratt, sier 29-åringen.

LES MER: - Det meldes daglig om dødsfall

LES MER: Hastereiser til Libya

Han beskriver Libya som et fantastisk land med mye ressurser og en stor andel velutdannede innbyggere. Det er et land som har gode forutsetninger for å ta vare på seg selv den dagen de blir enige. Buchmann har foreløpig bare vært på østsiden av Libya, hvor motstanden mot Gaddafi er svært stor.

- Jeg skal i utgangspunktet være i Libya i seks uker, men vi får se. Dette er umulig å forutsi, sier han.

 
På forsiden nå