Voldtektsbølgen i Trondheim:

Advarer mot Festningen

14 år gammel jente skal ha blitt voldtatt forrige helg. Politiet oppfordrer unge om å holde seg unna området.

Saken oppdateres.

– Festningen er et veldig vanskelig område. Det er svært mørkt og uoversiktlig der med mye trær og busker, sier Karl Sellgren, leder for natteravnene i Kirkens Bymisjon.

Området rundt Kristian Sten festning blir et populært samlingssted for ungdom så snart våren ankommer, men politiet oppfordrer nå de unge om å holde seg unna området etter en rekke uheldige episoder. Blant annet er tre menn mellom 16 og 20 år siktet etter at en 14 år gammel jente skal ha blitt forsøkt voldtatt ved Festningen natt til 1. mai.

- Vanskelig terreng

Dette skjedde til tross for at både politi og natteravnene hadde satt inn store ressurser på området. Totalt 50 natteravner gikk rundt i Midtbyen og på Festingen denne festkvelden. Likevel oppdaget verken politi eller natteravnene voldtektsforsøket.

– Det var veldig mye folk på Festningen denne kvelden. Når det er et veldig ulendt og vanskelig terreng der i utgangspunktet, blir det dessverre umulig å få med seg alt som skjer, sier Jan Erik Haugdal, leder for politiets forebyggendegruppe.

Særlig i mai fraråder natteravnene ungdom å henge på Festingen.

Nedringt etter stenging

– Det har alltid vært fjortenåringer som drikker seg fulle på Festningen. Men i mai kommer russen dit i tillegg. Dermed oppstår det lett situasjoner som er vanskelig å håndtere, sier Sellgren.

For tredje år på rad har politiet valgt å stenge Marinen ved Nidelven natt til 1. mai og natt til 16. mai. Marinen er også et parkområde som blir brukt mye til festing. Begrunnelsen for å stenge Marinen i stedet for Festingen, er at politiet mener at ansamlingene ikke blir så store ved Festningen. Politiet har imidlertid tidligere forsøkt å stenge Festningen på typiske festnetter i mai, men har da opplevd å bli nedringt av foreldre som lurer på hvor barna deres kan være.

– Foreldre ringer og spør om vi kan anbefale at ungene deres drar til Marinen i stedet. Det blir helt håpløst. Vi er ikke, og har heller ikke noe ønske om å være en festarrangør, sier Haugdal.

- Kan ikke helgardere

Den siste måneden har politiet opplevd flere overfallsvoldtekter i Trondheim enn normalt, med to angivelige voldtekter og to voldtektsforsøk. Politiet ber om at foreldre er ekstra oppmerksomme på hvor ungene deres ferdes.

– Det er sterkt beklagelig og slettes ikke ønskelig det som har skjedd den siste tiden, men vi klarer aldri å gardere oss ett hundre prosent mot slik kriminalitet uansett tiltak. Derfor er det så viktig at foreldrene tar ansvar, sier Haugdal.

Han oppfordrer samtidig at man oppholder seg på opplyste steder.

Utelukker ikke sammenheng

– Unngå smug og skogholt, sier han.

Politiet understreker at de har satt inn store ressurser på å etterforske de fire angivelige overgrepene.

– Vi kan ikke utelukke det er noen sammenheng mellom noen av disse hendelsene, sier Marit Johanne Bye, fagleder for overgrepssaker ved Sentrum politistasjon.

–På hvilken måte?

–Det kan jeg ikke kommentere. Jeg ønsker ikke å gå detaljert inn på etterforskningsarbeidet, ut over at vi jobber med å sikre oss tekniske bevis og foretar avhør, sier hun.

 
 
 
 
 
 
På forsiden nå