Anmeldt for lovbrudd innen eldreomsorgen

Arbeidstilsynet har politianmeldt Trondheim kommune for grove brudd på arbeidsmiljøloven i helse- og omsorgstjenesten.

Saken oppdateres.

NRK Dagsrevyen fortalte torsdag kveld at Trondheim kommune er anmeldt for 26 100 lovbrudd i eldreomsorgen i 2010.

LES MER: - Ikke bedre enn vikarbyråene

Ifølge NRK er de 26 100 bruddene på arbeidsmiljøloven er innen hjemmetjenesten, sykehjem og eldreboliger.  • 2000 av disse er brudd på regelen sammenhengende arbeid utover 13 timer per døgn.
  • 18 640 brudd dreier seg om arbeid på flere søndager enn det loven tillater. (Flere studenter har jobbet annenhver helg).
  • 2659 brudd dreier seg om kortere uke-fritid enn det loven tillater.

Regiondirektør Stig Magnar Løvås i Arbeidstilsynet i Midt-Norge avviser at de har tallfestet lovbruddene i anmeldelsen. Han sier anmeldelsen i hovedsak gjelder forhold fra i fjor, men ikke bare det.

Anmeldelsen som ble levert til politiet mandag er unntatt offentligheten. Kommunen skal ifølge NRK være orientert om anmeldelsen.

- Direkte pinlig

Kommunalråd og ordførerkandidat Kristian Dahlberg Hauge i Fremskrittspartiet mener det er totalt uakseptabelt at Trondheim kommune blir tatt for lovbrudd.

- Dette er direkte pinlig for rødgrønne politikere, som har brukt avsløringene rundt de private aktørene som argumentasjon for at disse er uskikket til å drifte omsorgstjenester. Det kan da ikke bety annet enn at Jens Stoltenberg og andre som har ment dette nå må frata Rita Ottervik ansvaret for å drive sykehjem i Trondheim, skriver Dahlberg Hauge i en pressemelding.

- Hovedproblemet bak lovbruddene er at bemanningen i omsorgssektoren er for dårlig. Dette er et ansvar AP og Rita Ottervik må bære ansvaret for.

KOMMENTAR: Rita og Jens trenger hverandre

LES MER: Stoltenberg: - Jeg er imponert over Rita Ottervik og Trondheim

- Riktig å anmelde

- Det som er nytt er at Arbeidstilsynet politianmelder lovbruddene, og det er helt riktig av dem. For slike brudd skal ikke foregå i Trondheim, sier kommunalråd Trond Waage (Ap) til adressa.no.

Han sier at lovbruddene har vært kjent siden mars.

- Denne saken ble avdekt etter at jeg ba om en gjennomgang av vikarbruken i formannskapet i februar/mars i år. Tallene var allerede på bordet i mars, sier Waage.

- Dette er ordnet opp

Han sier at man nå har fått nye rutiner i Trondheim kommune, slik at dette ikke skjer igjen.

- Partene i Trondheim kommune, administrasjonen og ansatteorganisasjonene, satte seg i ettertid ned og ble enige om nye rutiner. Dette gjorde de for å forhindre at tilsvarende skal skje i Trondheim igjen, sier Waage.

 
På forsiden nå