Trondheim på italiensk

Letizia Jaccheri (39) er ikke bare data-professor på NTNU, men også romanforfatter. Boken hun nettopp har utgitt i Italia, handler om kjærlighet og data. Kjærligheten fant hun i Trondheim.

Saken oppdateres.

i den selvbiografiske beretningen «Cuore e computer» (Hjerte og computer) skildrer Letizia to parallelle hendelsesforløp - sitt eget liv og utviklingen av datateknologien. På mange vis er de to prosessene flettet inn i hverandre, for hun har beskjeftiget seg med data i 20 år - fra hun begynte på universitetet i hjembyen Pisa i Italia.

- Men jeg lever også et liv fjernt fra dataskjermen - et liv fylt av menneskelige relasjoner og mye latter. At jeg har data som jobb, betyr ikke at jeg er nerd, sier Letizia, en av tre kvinnelige professorer på Gløshaugen.

Bokens syv kapitler har titler fra fagterminologien. Under overskriften software forteller hun om kjærestene hun forlot i Italia for å studere i Trondheim. Hun forestilte seg at hun skulle til et land dekket av is og med innbyggere i dvale; istedet møter hun verdens muntreste og mest lekende vesener. Og da en ung fyr fra Ålesund trer inn på arenaen i studentbyen ved Nidelven, skjønner hun for alvor at det finnes en eksistens bortenfor all programmering.

- Jeg var 30 år og trodde ikke jeg skulle bli forelsket igjen. Men fra å være en singel akademiker gikk jeg inn i et nytt liv, hvor tre roller skulle kombineres - mor, lærer og forsker. Jeg synes jeg har funnet en fin balanse, sier hun.

Overgangen fra Pisa til Trondheim har på ingen måte vært noen kulturkollisjon. Tvert imot finner hun mange likhetstrekk mellom de to byene. Begge er preget av studentliv og mye gammel historie.

- Men vi mangler vel et skjevt tårn?

- Tyholttårnet er heller ikke å forakte, repliserer dataeksperten.

Boken er utgitt på et stort italiensk forlag og har allerede fått mye positiv omtale i italienske aviser. Det kunne Letizia ved selvsyn registrere da hun nylig deltok på lanseringen på en bokmesse i Milano. Nå håper hun å få romanen oversatt og utgitt i Norge. For hjertet i boktittelen banker også for det langstrakte landet i nord. Der har jenta fra Pisa slått rot.Kvinnen i buskaset på Gløshaugen er en av skulpturene Letizia Jaccheri har sans for i Trondheim. Kunstverket figurerer også i romanen hun har utgitt i Italia. 

Kvinnen i buskaset på Gløshaugen er en av skulpturene Letizia Jaccheri har sans for i Trondheim. Kunstverket figurerer også i romanen hun har utgitt i Italia. 

På forsiden nå