Papirløse får jobbe i Trondheim

Organisasjonen Asylanter uten asyl fikk på bystyremøtet torsdag medhold i sin søknad for lokal skole- og arbeidstillatelse for asylanter uten oppholdstillatelse.

Saken oppdateres.

Tidligere på dagen demonstrerte Asylanter uten asyl for bedre rettigheter for asylanter som har fått avslag på sin asylsøknad, men som likevel ikke kan returneres til hjemlandet. Leder for organisasjonen, Reza Malaki, er glad for at bystyret ga medhold i saken.

– Dette er veldig stort for de papirløse i Trondheim. Mange av dem som hadde møtt opp hadde tårer i øynene når de fikk vite utslaget. Det er en stor seier for oss, sier Malaki.Stor sympatiI forkant av møtet hadde bystyret besøk av asylanter som fortalte sine historier. Varaordfører Knut Fagerbakke sier at det var mange som viste stor sympati for asylantene under debatten.

– Min mening er at behandlingen av disse menneskene i Norge er inhuman. Asylantene har for eksempel krav på helsehjelp, men det fungerer det ikke i praksis, sier Fagerbakke.

Vedtaket fikk under kveldens bystyremøte flertall på punktet om å sende spørsmål til regjeringen om at papirløse kan få arbeide, etablere en lokal løsning i Trondheim i mellomtiden, og at papirløse skal ha samme rettigheter som andre i forhold til helsehjelp.

– Rådmannen har fått i oppdrag å finne en lokal løsning umiddelbart. Spørsmålet til regjeringen vil også bli sendt med en gang. Jeg vil si at vedtaket fikk delvis medhold i dag. Høyre og Fremskrittspartiet stemte mot, forteller Fagerbakke.Uten rettigheterI mars startet Malaki den politiske organisasjonen Asylanter uten asyl, og sendte en søknad til bystyret om en mulig løsning for de som ikke kan oppholde seg i landet. De har hittil ikke hatt rett til å arbeide, studere eller ha legitimasjon.

– Dette er personer som nærmest har blitt sperret inne uten noen rettigheter. De er redde for å reise tilbake til hjemlandet. Det handler om folk som har vært i Norge i flere år, noen har vært her i nesten 17 år. Mange er godt integrerte og har familie her, mener Malaki.SelvmordsforsøkAsylanter uten Asyl har omtrent 30 medlemmer, men ifølge Malaki finnes det rundt 400–500 papirløse asylanter bare i Trøndelag. Malaki startet organisasjonen fordi han så at mange av flyktningene ikke hadde det bra.

– Mange begynte å bli deprimerte. Jeg så at vi måtte gå frem på en politisk måte for å ta tak i problemet. Vi har hatt tragiske hendelser der papirløse har tatt gjort selvmordsforsøk og i verste fall begått selvmord, forteller Malaki.

FrontfigurEtter bystyremøtet håper Malaki at Trondheim kan bli en frontfigur for resten av landet.

– Jeg håper dette vil slå gjennom nasjonalt. Vi skal jobbe videre for oppholdstillatelse også for dem som har fått avslag. Målet vårt er at de som ikke kan returneres skal kunne få bli i Norge, sier Malaki.Varaordføreren mener mange i bystyret har samme mål.

– Det er kun fem land i Europa som ikke har gjort vedtak for å gi amnesti og lignende til personer som trenger det. Flere i bystyret jobber for at Norge skal følge blant annet Sverige, Danmark og Spania på disse punktene, sier Fagerbakke.– Jeg vet at mange tenker at dette er feil, og at de som har fått avslag må følge de norske reglene og reise hjem. Problemet er at det handler om land som er svært utrygge å reise tilbake til, sier Malaki.

 
På forsiden nå