Skogen bugner av sopp

Soppsesongen er ikke over.

Line Hovde Jacobsen, Heidi Zeiner Hovde og Tone Mathisen Husby koser seg med lunsj på soppturen i helga. De fylte opp flere kurver og poser med traktkantareller. 

Saken oppdateres.

Linn Katrin Aas og jentene på bildet plukket søndag 28 kilo traktkantareller på tre timer. Da hadde de også rukket å nyte lunsj innimellom sankingen.

Store mengder sopp

- Det er helt sinnsykt mye sopp. Vi gikk 50 meter fra veien. Da plukket vi i en ring på et par hundre meter. Det var så mye sopp at vi måtte være forsiktige med hvor vi satte ned kurven for ikke å ødelegge sopp på bakken, forteller Linn Katrin Aas.

Dette er hennes første sesong som sopplukker, og det har gitt mersmak.

- Jeg bor sammen med en kjøkkensjef og vi er intresserte i mat begge to. Nå har jeg nok til å prøve og lage litt forskjellig, ikke bare ha litt sopp til elgsteika. Jeg lager blant annet pai og bruker sopp i pastaen, forteller Aas.

LES OGSÅ: Soppen sprengte seg gjennom fem cm med asfalt

Spesielt bra soppår

Soppguru Harald K. Johnsen fremhever årets soppsesong som helt spesiell.

- I løpet av sommeren og høsten bruker det å være to sesonger fordi juli vanligvis er en dårlig soppmåned. Men i år har sesongen vart hele sommeren. Nå er sesongen nedadgående, men det er fortsatt bra med sopp i skogen, forteller Johnsen.

Han mener traktkantarell-sesongen nå er på topp. Den står seg lenger enn vanlig kantarell fordi den også kan overleve et par frostnetter.

- Traktkantarell er en bankers sopp for et trent øye. Den er ikke så god å få øye på fordi den har samme farge som høstløvet på bakken.

Johnsen sier at det har skjedd forveksling mellom traktkantarell og den meget giftige spiss giftslørsopp for utrente soppøyne, men at det er stor forskjell hvis man studerer dem nøye.

- Spiss giftslørsopp er reverød og forholdsvis anonym. Det er en skivesopp med tydelige tykke fjernstilte skiver. Traktkantarellen har ikke skiver, men ribber bukter seg litt nedover stilken. Traktkantarellen er gulbrun til gråbrun, og har en dypt navlet trakt. Ofte er det greit å dele traktkantarellen i to fordi det hender at det legger seg barnål ned i trakta.

LES MER: Soppsankere leker med livet

LES MER: Ti alvorlig soppforgiftet hittil i år

En meget god matsopp

- Hvor finner man traktkantareller?

- Det er lite av den på frodige kalkrike steder. Men den finnes litt oppe i marka, spesielt i granskog med blåbærlyng.

Traktkantarellen er ikke så vanlig i butikkene som vanlig kantareller.

- Den er en meget god matsopp. Den har den vanlige kantarellsmaken, men på en litt annen måte. Så er den mye enklere å ha med å gjøre. Det er bare å tørke den og legge den på et tett norgesglass. Så kan den knuses for å brukes i sauser og stuinger, eller bløtes opp i vann for å bruke den i for eksempel gryteretter, sier Johnsen.

LES MER: Sjekk den soppen!

Vil ikke avsløre stedet

Linn Katrin Aas mener sopplukking er en glimrende aktivitet å bedrive for å komme seg ut.

- Hvis man for eksempel ikke er så glad i å trene er sopplukking en fantastisk mulighet. Timene går raskt. Man beveger seg i frisk luft og gjør noe nyttig.

- Kan du avsløre stedet dere fant så mye sopp på?

- Hehe. Jeg kan si at det er mye sopp i Granåsen og ved Jonsvatnet.

P.S. Er du usikker på hvilken type sopp du har plukket råder Harald K. Johnsen deg å stikke innom Mattilsynet på Tunga med fangsten. Soppkontrollørene som var ute i Bymarka tidligere i høst har nå pakket sammen og dratt for sesongen.

 
 
 
 
På forsiden nå