Lavkarbo og regn har ført til smørmangel

Bremykt er ikke å finne i butikkhyllene i Trondheim.

Saken oppdateres.

I tre- fire uker har mange matvarebutikker i Trondheim ikke fått nok påfyll av smøret Bremykt.

- Det er veldig stor etterspørsel. Det er den varianten av smør og margarin det selges mest av. Det er kjedelig at det er tomt, men vi får ikke gjort noe med det, sier daglig leder ved Bunnpris og Gourmet Tyholt, Bengt Erik Haugnæss til adressa.no.

Det er mangel på melkefett som gjør at TINE ikke klarer å produsere nok av visse matlagingsprodukter som smør, rømme og créme fraiche.

Regnet og lavkarbo påvirker

Mengde melkefett er avhengig av mengde melk som kommer inn til TINEs meierier, forklarer kommunikasjonssjef i TINE Midt-Norge, Øystein Syrstad.

- Melkeproduksjonen er på sitt laveste i august og september. Store nedbørsmengder i år har i tillegg gjort fôret til kyrne dårligere enn normalt. Dette har ført til enda lavere melkeproduksjon enn normalt, og det er likt over hele landet, sier han.

Samtidig har etterspørselen etter smør blitt betraktelig høyere.

- Det vi spesielt legger merke til er at forbrukerne i større grad har gått over til ekte smør i stedet for margarin, sier Syrstad.

Mange har gått over til en såkalt lavkarbodiett, der man spiser mat med høy andel naturlig, mettet fett og lavt inntak av karbohydrater. Bremykt er «godkjent fett», med 70 prosent smør og 30 prosent rapsolje, og har derfor blitt en yndling blant folk som går på lavkarbo.

I tillegg ønsker flere å lage produkter fra bunnen av, og de vil at maten de spiser skal være så naturlig og lite bearbeidet som mulig.

Vil få Bremykt igjen

Selv om etterspørselen etter Bremykt fortsetter, er ikke TINE bekymret. Melkeproduksjonen er nå på vei oppover igjen.

- Vi ser ikke på situasjonen med bekymring. Vi merker en viss knapphet nå, men gjennom den økte melketilgangen som vi nå vil oppleve mot jul, kommer situasjonen til å normalisere seg, understreker Syrstad.

Smørmangelen ble først omtalt på bt.no

 
 
På forsiden nå