Foreningsleder på Marienborg:

- Dette må få konsekvenser

Foreningsleder for Statsbanenes Verkstedforening i Trondheim, Jomar Kvitland, frykter at arbeidsmiljøet har forårsaket døden til flere kolleger.

Saken oppdateres.

Det må frem i lyset dersom det er en sammenheng mellom arbeidsmiljøet og tidlig død og sykdom blant flere arbeidere på Marienborg.

LES MER: 83 NSB-ansatte døde før pensjonsalder

Det krever foreningsleder for Statsbanenes Verkstedforening i Trondheim, Jomar Kvitland.

- Vi frykter at arbeidsmiljøet preget av løsemidler og dieseleksos kan ha forårsaket døden til flere av våre arbeidskamerater. Mistanken er styrket etter Adresseavisens kartlegging, sier Kvitland.

Vil ha undersøkelser

Han håper Adressevisens søkelys på arbeidsforholdene ved Marienborg på 1980- og 90-tallet vil få konsekvenser.

– Jeg håper det blir en masseundersøkelse rettet mot arbeidere som har jobbet på Marienborg for å kartlegge hva de faktisk har vært eksponert for. En slik undersøkelse kan gjerne skje på andre, liknende verkstedbedrifter. Samtidig bør det skje tiltak som kan forebygge eller forhindre at arbeidere blir syke. Og kravet til verneutstyr bør bli skjerpet, både for arbeidere som skal bruke det, og ledere som skal påse at verneutstyr brukes, sier Kvitland.

TIDLIGERE ANSATT - Jeg følte meg forgiftet

TIDLIGERE ANSATT: - Løsemidlene luktet som fransk prostitusjon

PÅRØRENDE: - Kunne far vært i live i dag?Kritisk til ledelsen

Han liker dårlig at NSB-ledelsen ikke vil la seg intervjue i saken.

- Dersom det er slik at NSB nekter å uttale seg, samtidig som de gir det som må oppfattes som munnkurv til personell i bedriftshelsetjenesten, kan jeg ikke annet enn å mistenke NSB for å ha «svin på skogen» i denne saken.

Kvitland sender en tanke til tidligere yrkesaktive arbeidskolleger som sliter med helsa.

– Jeg håper de som har pådratt seg en yrkesskade får erstatning. Penger kan ikke gi dem helsa tilbake, men kan gjøre hverdagen lettere og mindre bekymringsfull. I dag er dokumentasjonsjobben for den enkelte komplisert og tidkrevende. Håpet er at oppmerksomheten rundt denne saken kan gjøre veien frem til yrkesskadeerstatning lettere for noen, sier Jomar Kvitland.

Ingen kommentar

NSB ønsker ikke å stille til intervju med Adresseavisen.

«De konkrete spørsmålene Adresseavisen stiller i saken vil være vurderingstemaer i en eventuell rettslig behandlig av erstatningskrav fra nåværende eller tidligere ansatte. Vi ber derfor om forståelse for at NSB ikke ønsker å gi noe intervju eller på annen måte vil kommentere disse i media»

LES FLERE MARIENBORG-SKJEBNER I LØRDAGENS UTGAVE AV UKEADRESSA

Kjøp og les Adresseavisen på din pc her

 
 

På forsiden nå