Drar til Hamburg for å tenne tysk julegran

- Måtte endre litt på manus, for å si det sånn, sier Fagerbakke.

Saken oppdateres.

Det verste som kunne skje skjedde da julegrana fra Byåsen skulle monteres på torget i Hamburg i går.

Det 15 meter høye treet, som ble felt i Trondheim og fraktet hele den lange veien til Hamburg, knakk tvert av, ni meter opp på stammen.

«Shit, skjer det igjen?»

Varaordfører i Trondheim, Knut Fagerbakke, skulle etter planen til Hamburg på mandag for å tenne gavegrana fra Trondheim. Han ble mildt sagt opprørt da han hørte hva som hadde skjedd.

- Hva jeg tenkte da? Nei, det tror jeg ikke egner seg for å uttale seg offentlig om. Vi får jo oppmerksomhet rundt dette nå da, og det kan jo være positivt. Men min første tanke var at "shit! Skjer det igjen?" Jeg skal ikke si hvilke ord jeg brukte, men de egner seg nok ikke på trykk, sier han.

Erstattes med tysk gran

- Nå regner jeg med at de kanskje er i ferd med å sette opp et nytt juletre på torget i Hamburg. I alle fall regner jeg med at det skjer i løpet av helga, så jeg kan komme og tenne den på mandag.

Det blir imidlertid ikke noen erstatning fra Trondheim. Tiden ble alt for knapp til at det var mulig å felle et nytt tre her i byen, for å sende til Hamburg. Dermed ble erstatningen lokal.

- Den nye grana kommer fra skogen utenfor Hamburg. De har jobbet veldig hektisk nå, både fra det norske konsulatet og en senator i Tyskland og hans medhjelpere, for å få plass en gran til juletretenninga.

Manusendring

- Hvordan blir det for den norske delegasjonen å reise ned for å tenne ei tysk gran?

- For å si det slik, så har jeg måttet endra manus på talen min litt for å få det til, sier Fagerbakke med en liten latter.

Nå som den verste krisestemningen har lagt seg, bedyrer varaordføreren at alle de involverte ser litt mer positivt på tingenes tilstand igjen.

- Det var et beklagelig uhell som skjedde under monteringa, og da synes jeg det er bra jobba at vi fikk til et alternativ så raskt som vi gjorde. Nå ser vi at vi klarer å gjennomføre alt det andre som vi har tenkt å gjøre i Hamburg, blant annet møter med næringslivsinteresser der, innenfor turistnæringen.

Viktige relasjoner

Tradisjonen med å sende julegran fra Trondheim til Hamburg ble startet opp i 1977, og ifølge varaordføreren har lignende situasjoner oppstått i tre av de 34 årene. Et regnskap han mener står som positivt og slett ikke har noen negativ innvirkning på en tradisjon som blir ansett som viktig.

- Det er viktig at vi fortsetter denne tradisjonen for å opprettholde kontakten med Hamburg. Det betyr jo at vi skaffer oss kontakter i Hamburg, noe som kan føre til et nærmere samarbeid i handel mellom Trondheim og Hamburg.

Tenner grana likevel

Selv om grana fra Byåsen bukket under i går, reiser både varaordføreren og resten av trønderdelegasjonen til Hamburg på mandag, for å gjennomføre den høytidelige julegrantenninga som planlagt. Dog med noen endringer i manuset til talen.

- Vi får gjennomført arrangementet omtrent som planlagt. Det blir i alle fall ei gran, temmelig lik den vi frakta fra Byåsen. Men den er tysk og ikke norsk, fastslår Fagerbakke.

 
 
 
På forsiden nå