Jervtrud har vært i Bymarka i ti år

I 2005 ble det gjennom DNA-analyser påvist ei jervetispe i Bymarka i Trondheim. Nå viser ferske DNA-analyser av ekskrementer at den samme tispa fortsatt holder til i området.

Saken oppdateres.

– DNA-analyser som vi har utført av prøver som har blitt samlet inn i høst viser at jervetispa er den samme som ble registrert i Bymarka 2005, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Han kan samtidig bekrefte at dette er den samme jervetispa som ble registrert i Spekedalen i Hedmark våren 2001, cirka 15 mil sør for Trondheim.Tispa og hennes tre valper skulle den gang avlives av forvaltningen ved hiuttak for å forebygge skader på sau i området, men det lyktes ikke å felle tispa.Uvanlig tilfelle– Dette er en spesiell historie av flere årsaker. For det første er det ikke vanlig at ei voksen jervetispe som har etablert seg i et område, skifter til et nytt leveområde, som her. For det andre er det ikke vanlig at en jerv velger å slå seg ned i et område med så mye menneskelig aktivitet som i Bymarka i Trondheim, og i et område hvor vi ikke kjenner til at det lever andre jerver, forteller Kjørstad.– I tillegg har jervetispa en høy alder. Den må være minst tolv år gammel, siden jervetisper ikke får valper før de er minst to år gamle, og dette er mye for et individ ute i naturen, fortsetter Kjørstad.Den eldste jerven ute i naturen som overvåkingen kjenner til ble 17 år gammel.Fanget med viltkameraDet var et opptak av jerv som studenten Marit Kviseth gjorde med viltkamera i høst som igjen gjorde overvåkingen oppmerksom på jervetispa i Bymarka. Kameraet hadde hun satt opp ved en slakteplass for en elg på Byneset.Kviseth ble derfor spurt om hun kunne samle inn ekskrementer fra stedet til DNA-analyse, noe hun også gjorde.

adressa.no ba våre lesere om å døpe jerven, noe som skapte stort engasjement. Til slutt var det Anne B. Ragdes forslag, Jervtrud, som fikk flest stemmer.Tok orrhøne i dokkSelv om det ikke har lyktes å samle inn ekskrementer fra jerv i Bymarka tidligere, bortsett fra i 2005 og nå i høst, har det flere ganger tidligere blitt registrert jerv i området.Den første dokumentasjonen i nyere tid ble gjort i november i 2001. Rovviltkontakt Arnfinn Tanem i Statens naturoppsyn (SNO) sporet da en jerv i Klokktjønna-området i Bymarka. Han forteller:– Den 29. november fikk jeg en melding over telefon om spor etter et stort rovdyr i området Klokktjønna i Bymarka. Det var mørkt og det snødde, så jeg tok med lykt og dro dit samme kveld. Etter en halvtimes gange fra Lian fant vi sporene – ikke helt ferske, men tydelige jervspor av forskjellig alder som viste at jerven hadde oppholdt seg i området en stund. Vi sporet dyret fire til fem kilometer, og ved Bangtjønna hadde den tatt ei orrhøne i dokk.I etterkant har det jevnlig kommet meldinger om jerv i Bymarka til SNO, enten i form av oppslag i aviser eller som observasjoner gjort av turgåere og andre.Trenger tips fra deg

Overvåkingen av jerv i Norge i dag er avhengig av tips fra publikum og Morten Kjørstad i Rovdata understreker at dagens grundige kartlegging og overvåking ikke ville vært mulig uten bidrag fra publikum. Han håper derfor at publikum fortsetter å melde inn observasjoner av jerv, eller spor og sportegn, både fra Bymarka og resten av landet.– Vi har etablert et rapportsystem for alle de fire store rovdyrene i Norge på rovdata.no. Her kan publikum kan dele sine observasjoner av gaupe, jerv, brunbjørn og ulv, sier Kjørstad.Han kan også fortelle at Rovdata om kort tid vil ha en ny «app» for store rovdyr klar, som skal gjøre det enda enklere for publikum å legge inn observasjoner i systemet.

Marit Kviseths viltkamera fanget unike bilder av jerv på Byneset i 2011.

(Foto: Marit Kviseth)

Foto: Marit Kviseth

(Foto: Privat)

Foto: Privat

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå