Her henger det nazireklame over E6

Naziorganisasjonen Den norske motstandsbevegelsen hengte opp propaganda over innfartsåren til Trondheim.

Saken oppdateres.

Forrige helg leverte den nazistiske organisasjonen Den norske motstandsbevegelsen ut flygeblader til flere hundre husstander på Fosen. Ifølge lensmann i Bjugn skal det være medlemmer fra en trondheimsbasert del av gruppen som reiste ut til Fosen for å spre propaganda.

LES OGSÅ: Frykter nazietablering på Fosen

LES OGSÅ: Nazistgruppe etablert i Trondheim

Tirsdag formiddag ringte flere lesere til adressa.no for å varsle om at reklame for den nazistiske organisasjonen ble hengt opp på en gangbru som går over E6 i Okstadbakken, selve innfartsåren til Trondheim. Politiet i Trondheim ble også varslet av publikum. Meldingen kom inn til operasjonssentralen klokken 10.20 tirsdag formiddag.

Hengt opp i går kveld

- Vi har fått beskjed om at det har blitt hengt opp et banner med nazistisk innhold i Tiller-områder. Politiet drar til stedet for å undersøke saken, sier operasjonsleder Bjørn Krogstad-Duna ved Sør-Trøndelag politidistrikt til adressa.no.

Den norske motstandsbevegelsen omtaler seg selv som nasjonalsosialister, eller nazister, på sine hjemmesider. Adressa.no har vært i kontakt med ett av medlemmene i Trondheim. Han bekrefter at banneret er en del av gruppens aktivitet i Trondheim.

- Det ble hengt opp i går kveld, sier han til adressa.no.

Politiet sendte tirsdag formiddag en patrulje til gangbrua over Okstadbakken. Banneret ble hentet ned av tjenestemennene like før klokken 11.00. Det blir tatt med inn til sentrum politistasjon og undersøkt.

- Ingen har søkt om å få henge det opp. Det tas ned fordi det kan ta oppmerksomheten vekk fra veibanen. Dermed er det trafikkfarlig, sier Krogstad-Duna.

Vil ikke bruke vold

Medlemmet i Den norske motstandsbevegelsen forstår at publikum reagerer sterkt på reklamen over en av hovedinnfartsårene til byen. Han sier imidlertid at dette blir gjort for å gjøre trondhjemmerne oppmerksom på nettsiden til organisasjonen. Gruppen er en fløy av Den nordiske motstandsbevegelsen som ble etablert i 1995.

- Menneskene som tar kontakt med oss er positivt innstilt. De som er negative til oss tar ikke kontakt, sier han.

Den svenske delen av organisasjonen ledes av den drapsdømte mannen Klas Lund. I 1986 fikk han fire års fengsel for å ha tatt livet av en mann som grep inn under et angrep mot innvandrere i Nynäshamn. Sikkerhetspolitiet SÄPO har ifølge TV8.se omtalt bevegelsen som den største indre trussel mot rikets sikkerhet. I Trondheim har organisasjonen vært aktiv siden april i fjor. Medlemmet adressa.no har snakket med avviser imidlertid at vold er et virkemiddel.

- Motstandsbevegelsen bruker kun vold dersom vi blir angrepet. Det finnes ingen mening i å angripe noen, sier han.

Mannen hevder selv å ha tatt kontakt med politiet i byen, for å gjøre oppmerksom på nærværet og at man vil komme til å fortsette å dele ut flygeblader og annen reklame i Trondheim.

- Vi følger loven, sier han.

På Fosen har AUF og Sos Rasisme gått sammen for å gå i fakkeltog på Brekstad tirsdag kveld, for å markere motstand mot en eventuell etablering. Tirsdag formiddag har 263 mennesker sagt på Facebook-siden at de vil delta i «fakkeltog for et fordomsfritt Fosen».

 
 
 
 
På forsiden nå