- Nazistene må se at vi gir dem motstand

Profilerte politikere bidrar under anti-nazistisk markering i Trondheim.

Saken oppdateres.

Markeringen er en reaksjon på volden som oppsto under den nasjonalistiske gruppen Nordfront sin demonstrasjon i Trondheim lørdag.

Se video av slåsskampen til høyre i artikkelen.

25 personer ble pågrepet under bråket. Åtte fikk bøter for å ha hindret en offentlig tjenestemann i å utføre sitt arbeid og for slagsmål på offentlig sted.

- Vi vil vise at vi er mange som ikke synes det er greit å ha nazister i byen. Den svenske motstandsrörelsen har forsøkt å etablere seg i byen lenge, men da med løpesedler og klistremerker. Det som skjedde på lørdag var en demonstrasjon der de gikk til angrep mot fredelige folk som tok til motmæle, sier Sigrun Heian Carlsen til adressa.no.

LES OGSÅ: Hang nazireklame over E6

LES OGSÅ: Protesterer mot nazister på Fosen- Angrep mot fredelige

Hun er en av initiativtakerne til markeringen i Tordenskioldsparken førstkommende lørdag klokken 14. Mange profilerte politikere har sagt ja til å holde appell, blant annet ordfører Rita Ottervik (Ap), stortingsrepresentant Snorre Valen (SV) og kommunalråd Kristian Dahlberg Hauge (Frp).

Alle har reagert etter det som skjedde i sentrum lørdag.

Ottervik sier hennes budskap vil være at dette er ideologier samfunnet tar sterk avstand fra.

- Vi skal bekjempe denne type samfunnsfiendtlige ideologier gjennom kunnskap og holdninger. På den måten skal vi lære å favne annerledesheten og ser på den som en berikelse i samfunnet. Vi skal svare med mer demokrati, mer fellesskap, mer åpenhet , mer toleranse og mer kjærlighet, sier Ottervik til adressa.no.

- På hvilken måte kan vi hindre at denne gruppen får fotfeste og rekrutterer nye medlemmer i byen?

- Vi skal vende dem ryggen og unnlate å gi dem den oppmerksomheten de søker. Gjennom kunnskap og holdninger må vi sørge for at slike uhyrlige ideologier ikke vinner innpass i Trondheim , Norge og resten av verden. Respekt, toleranse og demokrati er våre mottiltak. Vi skal møte dem med motargumenter, sier trondheimsordføreren.

LES OGSÅ: - De fremmer holdninger som er betenkelige

Frykter ikke bråk

Initiativtager Heian Carlsen sier det som skjedde på lørdag var et angrep mot folk som fredelig tok til motmæle. Hun var selv til stede da bråket oppsto på lørdag.

- Flere ble også fysisk skadd. Nå må vi vise at vi er mange som mener det ikke er greit å ha nazister i byen. Vi må gi dem aktiv motstand.

Arrangørene av demonstrasjonen har vært i kontakt med politiet i forbindelse med å søke tillatelse og for å høre om det er fare for nye voldelige episoder.

- Men politiet sier de ikke frykter at noen nynazister vil møte opp og lage bråk. Så vi tror ikke det er sannsynlig.

- Viktig å vise motstand

Ronny Kjeldsberg, nestleder i integreringsutvalget i Sør-Trøndelag fylkeskommune sier det er viktig med motdemonstrasjoner mot nynazistene.

- Erfaringer fra tidligere nynazistiske miljø i Norge, blant annet på Ringerrike på 90-tallet, viser at disse grupperingene kan vokse seg sterkere og rekruttere dersom de får gå i fred og spre frykt i bybildet. Om de får bli «den tøffeste gjengen i gata» og uhindret får gå rundt og trakassere innvandrere og politiske motstandere, kan det dessverre virke rekrutterende på ungdom i en vanskelig situasjon, mener Kjeldsberg.

 
 
 
 
 
På forsiden nå