- Bygg boliger, ikke flere kontorer

Arkitekter mener at mye av det som bygges og planlegges på Brattøra går i retning av å lage en bydel som blir liggende øde og forlatt etter kontortid.

Saken oppdateres.

Spektakulære, kule studentboliger, som ikke stenger utsikten til fjorden, vil gjøre Trondheim til en attraktiv by å bo i for studenter, som igjen vil bety flere dyktige folk til industrimiljøene som mangler ingeniører, mener arkitektprofessor Fredrik Lund og arkitekt Lars Fasting.

Fasting foreslår høyhus rundt siloene i Ila og nede på Dora, der ligger det jo noen ferdigstøpte fundamenter allerede, men han kan ikke forstå hvorfor det skal bygges i en fart på fem år nede på Brattøra. Byer utvikler seg over lang tid, sier Fasting, og kaller det som nå skjer for en katastrofe for Trondheim som «en by ved fjorden.»

Hva mener du om utviklingen på Brattøra? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen.

- Brutalt hotell

Lund etterlyser samme engasjement som i Drammen hvor det ble utlyst en internasjonal arkitektkonkurranse for å nærme seg elva. Lund vant den ene av to delene, og ble invitert til to innbudte konkurranser som han også vant.

Lund tegnet busstasjonen, broer, elvepromenade og en ny elvefront med tårn, trapper, badehus og nye brygger. Lund og Fasting etterlyser en tilsvarende helhetlig plan for Brattøra.

Fasting peker på en gullfarget pinnacle oppe i hjørnet av det nye hotellet, og tror det må være gulltanna til Petter Stordalen.

- Dette bygget er et brutalt, altfor stort og med en grenseløs arroganse overfor de nærmeste omgivelsene og Trondheims bylandskap. Som hotell signaliserer bygningen det motsatte av gjestfrihet!

Ikke det verste

Men dette er ikke det verste, mener Lund og Fasting, det verste er at mye av det som bygges og planlegges på Brattøra går i retning av å lage en bydel som blir liggende øde og forlatt etter kontortid. Rett og slett et downtown.

En bydel for meglere, konsulenter, agenter og andre kontorister, hvor drømmen om en frodig bydel med nærkontakt med fjorden og havna, er lagt i skyggen av døde kontorblokker.

Les mer i onsdagens utgave av Adresseavisen.

Kjøp dagens utgave digitalt her

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå