Redd liv med mobilen din

Denne applikasjonen har gründer og tidligere akuttsykepleier Ann-Kristin Johansen fra Trondheim utviklet.

Saken oppdateres.

Nylig stakk den ferske gründeren i Dynamisk Helse AS av med Smartprisen til Norsk Sykepleierforbund og KS. Dermed kan Ann-Kristin Johansen fra Trondheim kalle seg Årets oppfinner for det digitale læringsverktøyet Drops.

- Det var flott å få en slik anerkjennelse av miljøet. Målet vårt er å ta det beste fra spillverdenen og sosiale medier og lage en god og enkel læringsplattform. Navnet vårt henspiller på at man i spillverdenen får såkalte «drops» som belønning, sier hun til Adressa.no.

Fikk 4,5 time med opplæring

I første omgang skal programmet Drops gi en grunnopplæring til ufaglærte pleieassistenter. Etter å ha vært gjennom sju fagmoduler får man et arbeidsbevis. Og læringen skjer ved å bruke videoer, illustrasjoner og enkle interaktive menyer. Det er også et belønningssystem som gjør at man motiveres til å fortsette dypere inn i læringsarenaen. Programmet skal være tilgjengelig på alle slags plattformer, enten det er snakk om pc, smartmobil eller nettbrett.

- I Norge finnes det 60 000 ufaglærte pleieassistenter som går rundt i systemet vårt. Da jeg var pleieassistent i en alder av 18 år fikk jeg 4,5 time med opplæring før jeg begynte i jobben. Det føltes veldig dramatisk, spesielt da jeg opplevde mitt første dødsfall, forteller hun.

Siden den gang har Johansen tatt sykepleierutdanning, og jobbet ved blant annet akuttmottaket ved St. Olavs Hospital og kommunale sykehjem. Hun arbeidet også i flere år med markedsføring og salg av medisinsk utstyr. I 2009 startet hun et enkeltmannsforetak, og to år senere etablerte hun firmaet Dynamisk Helse AS.

- Kommuner kunne defintivt tatt imot vikarer og pleieassistenter på en bedre måte og gitt dem mer opplæring. Nå kommer det en eldrebølge, og det er utopi å tro at vi kan rekruttere nok helsepersonell med formell utdanning. Derfor arbeider Dynamisk Helse med å lage en læringsarena som kan utdanne og motivere helsepersonell helt fra bunnen av, sier hun.

Smakebit med Drops Førstehjelp

Men aller først lanserte Dynamisk Helse en applikasjon til Iphone som heter Drops Førstehjelp.

- Dette er en liten smakebit på hvordan hovedprogrammet vil være. Jeg var veldig spent på appen, men vi har fått mye ros for delikat innpakning og gode illustrasjoner. Dessuten synes folk den er intuitiv og enkel å bruke. Dersom du kommer over noen som er bevisstløs og du er i panikk så kan du trykke på appen og få opplysninger raskt om hva du bør gjøre. Du kan også ringe nødetatene direkte fra appen, forklarer Johansen.

Drops Førstehjelp lærer deg å håndtere nødsituasjoner på en enkel og engasjerende måte. En potensiell livredder som er med deg overalt. Appen tilbyr korte sammendrag som gir deg et raskt overblikk når hvert sekund er livsviktig, men også videoer med hele ulykkesforløp hvor du gjennomgår hvert trinn og full instruks med tekst og bilder for grundigere gjennomgang, står det i beskrivelsen. Her brukes det både bilder og videoer som viser hvordan du skal håndtere forkjellige situasjoner som for eksempel å være førstemann på ulykkessted eller oppleve at noen setter fast noe i halsen.

Håper å lansere i løpet av 2012

Applikasjonen har vært ute i litt over to uker, og har ligget høyt oppe på mest nedlastede apper i App Store. Ifølge gründeren har den spredd seg gjennom sosiale medier.

Målet er at hovedprogrammet Drops skal være ferdig i siste kvartal 2012, og gründeren forteller at både Innovasjon Norge og Forskningsrådet er gode bidragsytere i prosjektet.

- Det er også en god del kommuner som har vist interesse, blant annet Oslo og Nøtterøy. Dessuten har jeg fått fantastisk hjelp av filmproduksjonsselskapet Helmet fra Trondheim og programmering- og designselskapet Tight Interactive i Oslo. Sykepleiere er ikke nødvendig så tekniske så de har vært til stor hjelp med tanke på brukervennlighet, sier hun.

Les mer om Dynamisk Helse AS og Drops på nettsidene.

 
 
Ann-Kristin Johansen fra Trondheim har blant annet jobbet som akuttsykepleier på St. Olavs Hospital i Trondheim. Nå har hun blitt gründer for læringsplattformen Drops. 

Ann-Kristin Johansen fra Trondheim har blant annet jobbet som akuttsykepleier på St. Olavs Hospital i Trondheim. Nå har hun blitt gründer for læringsplattformen Drops. 

I den første smakebiten fra Dynamisk Helse får man informasjon om hvordan man kan redde livet til noen i en akuttsituasjon. 

I den første smakebiten fra Dynamisk Helse får man informasjon om hvordan man kan redde livet til noen i en akuttsituasjon. 

Gründeren forteller at det er lagt stor vekt på enkle illustrasjoner og informative videoer. 

Gründeren forteller at det er lagt stor vekt på enkle illustrasjoner og informative videoer. 

I appen Drops Førstehjelp får du blant annet vite hva du skal gjøre dersom du er først på et ulykkessted. 

I appen Drops Førstehjelp får du blant annet vite hva du skal gjøre dersom du er først på et ulykkessted. 

På forsiden nå