- Dette virker veldig grovt

Leder av antirasistisk senter reagerer på at utesteder kastet ut afrikanere på grunn av lukt.

  Foto: SCANPIX

Saken oppdateres.

- Det første jeg tenkte da jeg leste denne saken, var at det var svært grovt. Nå vet jeg ikke akkurat hva som skjedde, så det er vanskelig for meg å si noe om akkurat denne saken, men vi har en del erfaringer fra utelivsbransjen i Oslo, og vi hører en god del historier fra minoritetspersoner om hvordan det er der, sier leder i Antirasistisk senter, Kari Helene Partapuoli.

Adresseavisen skrev fredag om tre afrikanske menn som ble kastet ut av to utesteder i Trondheim på grunn av stram kroppslukt.

Les også: Kastet ut av utesteder fordi de luktet vondt

Partapuoli understreker at hun ikke vet hvordan situasjonen er i Trondheim, men forteller at de har en del erfaring med å teste utelivsbransjen i Oslo ved å sende både lyshudede og mørkhudede mennesker til utestedene.

Tester utesteder i Oslo

- Det er nok ikke så overraskende at det diskrimineres i denne bransjen. Ofte opplever vi at de kommer med forklaringer på hvorfor mørkhudede ikke slipper inn. Plutselig er aldersgrensen en annen, de har feil klær, eller så er det plutselig blitt lukket selskap. De lyse kommer som oftest inn uansett, forteller Partapuoli.

- Dette med lukt har jeg likevel aldri hørt om før, det høres veldig spesielt ut. At man lukter så ille skal jo litt til, for det lukter jo ikke nødvendigvis så godt på utesteder i Norge klokken tre på natta, sier hun.

Vil ha skilting

Antirasistisk senter anbefaler at utestedene setter opp tydelig skilting med hva slags kleskode og hvilken aldersgrense som gjelder, samt om det er lukket selskap eller ikke, slik at vilkårene blir like for alle.

- Dette er rett og slett et sted hvor man kan diskriminere helt fritt, og sile ut folk slik at man får inn de man ønsker.

Hun har også hørt om afrikanske jenter som blir nektet inngang fordi dørvaktene tror de er prostituerte.

- Be om nummeret på dørvaktene

Dørvaktene skal også ha et eget nummer som identifiserer dem. Partapuoli anbefaler at man ber om dette nummeret dersom man føler seg diskrimintert og vil anmelde en hendelse.

- Dessuten må mange av sakene tas på mandag etter helgen hos politiet. Da er det viktig at man husker så mange detaljer fra hendelsen som mulig. Og det er jo heldigvis ikke slik at det diskrimineres på alle utesteder, sier Partapuoli.

 
    
      (Foto: JOAKIM SLETTEBAK WANGEN)

  Foto: JOAKIM SLETTEBAK WANGEN

 
    
      (Foto: JOAKIM SLETTEBAK WANGEN)

  Foto: JOAKIM SLETTEBAK WANGEN

 
    
      (Foto: JOAKIM SLETTEBAK WANGEN)

  Foto: JOAKIM SLETTEBAK WANGEN

 
    
      (Foto: Antirasistisk senter)

  Foto: Antirasistisk senter

 
    
      (Foto: SCANPIX)

  Foto: SCANPIX

På forsiden nå