Trolig ikke totalskadd

Brannen i Tiller kirke ble meldt like etter klokken 06.00. Fem timer senere, da det opprinnelig skulle være gudstjeneste og barnedåp, var kirken full av røyk og vann. På taket kjempet brannfolkene en desperat kamp.

Saken oppdateres.I løpet av dagen kom flere tusen mennesker til kirken. På mange gjorde brannen et dypt inntrykk. Mange av dem stod utenfor politisperringene på kirkegården og gråt mens regnet øste ned.

Før brannen har det vært strid om kirken skulle bevares eller rives. Tiller kirke er trolig ikke totalskadd, men det store spørsmålet nå er hvordan brannen påvirker beslutningeneomkring den 100 år gamle kirkens fremtid.

Brannvesenet fikk meldingen klokken 06.18, og det ble rykket ut med alt tilgjengelig materiell fra stasjonen på Flatåsen, fra brannstasjon øst og fra hovedbrannstasjonen i Trondheim sentrum - i alt fem brannbiler og 16 brannmenn, derav ti røykdykkere.

Startet ute

Både brannvesenet og øyenvitner som var tidlig på stedet forteller at brannen startet ute, ved inngangen til sakristiet på baksiden av kirken. Ytterveggene har ikke store brannskader, men akkurat på dette stedet er veggen svartsvidd fra bakken og opp til taket.

Brannen spredte seg til taket på nordsiden, men på grunn av den spesielle bygningskonstruksjonen med mange lag og fôringer, var det svært vanskelig for mannskapene å komme ned til flammene og få slukket.

Brannfolkene trodde de hadde kontroll, men så blusset flammene opp og slo gjennom taket igjen.

Fire timer etter at brannen brøt ut, var det fortsatt uvisst hvordan det ville gå med kirken.

- Vi har ikke kontroll. Ennå kan mye skje, sa brannmester Norvald Eide ved titiden i går formiddag.

Først klokken 12.30 kunne mannskapene rapportere at brannen var under kontroll.

Gjennom taket

Brannmannskapene måtte til slutt slå seg systematisk gjennom det fine skifertaket for å komme til flammene. Mannskapene på taket ble understøttet av brannmenn med vannslanger på bakken som slukket etter hvert som man arbeidet seg inn til flammene.

Brannen spredte seg aldri inne i kirkerommet, og selve tømmerkassen fikk heller aldri så omfattende brannskader som man fryktet.

Men fordi man hadde så store problemer med å få brannen under kontroll, og røyken veltet over kirken og spiret, så det lenge svært dramatisk ut.

- Vi fryktet det verst tenkelige, nemlig at kirken ville brenne helt ned. Den solide tømmerkassen fra århundreskiftet berget kirken, sier brannmester John Fonn.

Taket er totalskadet, og vann og røykskadene er omfattende og betydelige, men brannen har trolig ikke ødelagt hele kirken.

Inventar reddet

Fordi brannen ble meldt såpass tidlig, er nesten alt det verdifulle inventaret reddet ut. Mens en del av brannmannskapet begynte slukkingen, konsentrerte de øvrige seg om å redde ut gjenstander. Døpefonten ble reddet og benyttet til barnedåpen i Tiller i menighetshuset senere på dagen. Det gamle alterbildet ble noe skadet, men likevel reddet fra ødeleggelse.

Den gamle alterringen som er fra kirken som ble tatt av raset i 1826, ble også reddet. Benker fra kirken rakk man også å få ut. Noe av det siste brannfolkene fikk ut var to verdifulle lysekroner som hang i midtskipet.

Sogneprest Håkon Tørring karakteriserte brannen som tragisk, men da han stod på kirkebakken midt mellom tingene som var reddet ut, ga han også uttrykk for takknemlighet. Mens røyken lå tykk over kirkegården, var han samtidig fokusert på at gudstjenesten med de fire barnedåpene måtte gjennomføres i menighetshuset i nabolaget.På forsiden nå