Skolegutter fant kirkebrann-plan

Under en skoletur i fjor fant to femteklassinger en plan som beskrev nedbrenning av Tiller kirke. Nå lurer guttene på om funnet i et bunkeranlegg ved Leira har noen sammenheng med at Tiller kirke i går morges kan ha blitt forsøkt påtent.

Saken oppdateres.

Vaktsjef Jens-Arne Haugum ved Trondheim politidistrikt kunne i går ettermiddag ikke utelukke at brannen ble påsatt. Også kilder i brannvesenet antydet i går at mye tyder på at brannen ble påsatt. I dag fortsetter politiet etterforskningen for fullt.

Yndet utfluktsmål

Bunkeranlegget, som har direkte utsyn til Tiller kirke, er et populært tilholdssted for en rekke ungdommer. Anlegget er også et yndet utfluktsmål for skoleklasser på dagtid. Den nå 12 år gamle gutten og en kamerat fant arket da de som de første kom frem til bunkerene under en klassetur i fjor vår.

Det hvite, rene og helt intakte A4-ark hadde tittelen «Plan for nedbrenning av Tiller kirke». Under tittelen sto det ifølge hukommelsen til den ene av guttene, to korte punkter, A og B, som beskrev hvordan vinduer i kirka skulle knuses og kirka påtennes.

Lett leselig

Arket var håndskrevet, ifølge 12-åringen. Skriften var lett leselig. Etter å ha blitt oppspilt over funnet, ble guttene litt usikre på hva de skulle gjøre med arket. 12-åringen tror derfor det bare ble lagt igjen, eller at en lærer fikk det.

- Vi tok det ikke med hjem. Jeg tror vi sa fra til læreren, men husker ikke helt, sier gutten til Adresseavisen.

Husker godt

Via 12-åringens familie har Adresseavisen fått bekreftet at en lærer som var med på turen til bunkerene, ikke kan huske arket med kirkebrann-planen. Men 12-åringens mor husker godt hva sønnen fortalte om hva han og kameraten hans hadde funnet.

- Han fortalte meg hva han hadde opplevde, og han var ganske ivrig. Jeg syntes det var litt ekkelt å tenke på. Jeg hadde jo lest om kirkebranner og husker jeg sa; «hva om det brenner i Tiller kirke nå». Vi lurte litt på om vi skulle gå til politiet med det, men fant ut at det sikkert ikke var så alvorlig ment. Jeg skal innrømme at jeg fikk meg et støkk søndag morgen, sier hun.

Fest og rus

Bunkeranlegget ved Leira ble bygd av tyske soldater under krigen. Bunkerene skulle beskytte kraftanleggene i Leirfossen mot luftangrep. Ifølge flere kilder er det nå ofte festing og rusbruk ved anlegget. 12-åringen er blant dem som sier at det ofte ligger sprøytespisser i området.

Da Adresseavisen var på stedet i går ettermiddag var det mye tagging, rask og rot i området.

Foreløpig er det ifølge politiet ingenting som kan peke på hvem som eventuelt har tent på Tiller kirke. I bunkeranlegget var det ingen typiske satanist-inspirerte symboler eller effekter.

Pentagram på oppslagstavle

Mange i miljøet rundt Tiller kirke har reagert på et symbol som er tegnet på en oppslagstavle utenfor kirka. Symbolet er en fem-tagget stjerne, et pentagram, med to av spissene opp. Fordi enkelte har reagert på det har det som regel vært hengt opp oppslag i en eller annen form over det.

De to spissene som peker opp i pentagrammet kan for enkelte stå som et uttrykk for Satans horn, mens det for andre ikke trenger å ha noen satanistisk betydning. Pentagrammet er likevel et symbol hyppig brukt av mennesker med en eller annen form for okkult eller satanistisk interesse. 
På forsiden nå