Må bli flinkere til å sortere plast

Bare halvparten av det som leveres inn av plast til avfallsseksjonen i Trondheim kan gjenvinnes. Byens innbyggere kan med fordel bli flinkere til å sortere plastavfall.

Saken oppdateres.

- Vi skal ikke ta motet fra folk, mange er flinke til å sortere avfallet sitt. Likevel kan folk bli enda flinkere. Særlig er det sortering av plastemballasje som kan bli mye bedre, sier konsulent Børge Raaness ved avfallsseksjonen i Trondheim byteknikk.

Mens det er 100 prosent gjenvinning på papp og papir, blir bare halvparten av det som leveres inn av plastemballasje resirkulert. Det skyldes blant annet at plasten folk kaster er tilgriset av restavfall. Den ubrukelige andelen plast blir dermed sendt til brenning sammen med restavfallet på forbrenningsanlegget på Heimdal.

- Se her! Slik skal man ikke gjøre, sier Raaness og finner en handlepose med et ullteppe inni.

Han peker på en vinflaske som gjemmer seg blant plastposer og Milo-flasker.

- Glass blandet inn i plastsorteringen er enda verre. Skarpe gjenstander skaper også problemer for de ansatte som skal sortere.

Hvis uføre og gamle mennesker ikke ser noen råd for å komme seg til et returpunkt for glass og metall, mener Raaness det tross alt er bedre om de kaster hermetikkboksen i restavfallet enn i plastavfallet.

Kommunen innførte den nye ordningen med ren sortering for plastemballasje i oktober i fjor. Før den tid kastet man metall og plast sammen i dunken for såkalt miljøavfall. Men det ble rot fordi folk også kastet restavfall i denne dunken. Derfor er plast og metall skilt fra hverandre. I dag er ordningen slik:

Glass og metall hives sammen i containere på såkalte returpunkt. Kommunen har nå etablert flere returpunkter, til sammen 100.

Papir og papp

Plastemballasje. Plast, kaffeposer og isopor. Emballasjen må være ren, men du trenger ikke å ta av merkelappene før du kaster.

Restavfall

Farlig avfall plasseres i en liten rød beholder hos hver husstand. Renholdsverkene tømmer den lille røde to ganger i året.

- Skal vi drive mer miljøvennlig og spare ressurser, må folk sortere selv. Da greier vi å holde kostnadene nede og unngå avgiftsøkning. Resirkulering av papir er i dag blitt helt naturlig for folk. Den samme kommer til å skje med plast etter hvert, tror Raaness.

Ikke sånn. Avfallskonsulent Børge Raaness viser hvordan det ikke skal gjøres når man sorterer plast. Plastpose? Ja. Ullteppe? Nei. Foto: IVAR MØLSKNES 

Ikke sånn. Avfallskonsulent Børge Raaness viser hvordan det ikke skal gjøres når man sorterer plast. Plastpose? Ja. Ullteppe? Nei. Foto: IVAR MØLSKNES 

På forsiden nå