Viltert i vinterferien

- Du må være med og se på dette! Speilrommet er kjempekult! roper Christian André (9) mens han ivrig løper rundt for å vise fram alt det morsomme på Vitensenteret.

Saken oppdateres.

Det dunker, smeller og durer overalt. For ungene er Vitensenteret i Trondheim et innendørs paradis, hvor nesten ingenting er forbudt.

Med det dårligste vinterferieværet på mange år, har trondhjemmerne lagt skiene på hylla og heller valfartet til Vitensenteret. I overkant av 400 små og store vitenskapsmenn vært innom daglig i vinterferien for å prøve ut følekassene, hviskeparabolen og Arkhimedes skrue. Christian André Martinsen er på besøk for sjette gang.

- Det er masse rare ting her. Stjernerommet er mest spennende, mener niåringen. Etter snart to timer har mormor gitt opp å henge med barnebarnet, og vil heller gå og spise. Det vil ikke Christian André.

- Du får gå og spise. Jeg vil være her lenger, sier han bestemt, samtidig som han etter beste evne prøver å overliste et magnetapparat.

Eksperimenterer

Mest spennende av alle attraksjoner på senteret ser ut til å være Orbitron. Den kan virke skremmende på pysete voksne, men ungene stiller i kø for å prøve ut maskinen som lar dem snurre rundt og rundt, og henge opp ned med håret flagrende til alle kanter. Etter å flere minutter i snurremaskinen, kommer Kristin Celius (10) smilende ut. Hun har prøvd det tre ganger før, og er dreven i gamet.

- Det er ikke så veldig skummelt, selv om det er litt ekkelt å henge opp ned. Det er egentlig bare kult, mener Kristin. Sammen med venninnene Nanna Martine Jacobsen (11) og Nora Aarseth (10) har hun tilbrakt mesteparten av vinterferien i eksperimentklubben på Vitensenteret. Klubben har omtrent 25 medlemmer, som hver dag i ferien er med på et eget opplegg. Onsdag lagde de bro av papir, men jentene har også utført farligere eksperiment.

- En dag hadde vi kjøkkenkjemi. Da blanda vi eddik og bakepulver i en tom filmboks som vi rista og la i en bolle. Plutselig føk den i været! forteller Nora.

- Den lagde et stort merke i taket! legger Kristin til.

Ville tilstander

Jan Erik Kjølstad er guide på Vitensenteret. Han har hatt travle dager etter at vinterferien starta.

- Det var helt vilt her på tirsdag og onsdag! I dag har mange prioritert utendørsaktiviteter på grunn av det fine været, så vi har hatt tid til å puste litt innimellom, sier Kjølstad, akkompagnert av hyl fra flere titall viltre unger. Men det er ikke bare unger som kommer på besøk, også foreldre og besteforeldre har tatt seg tid til å bli med.

- Mange voksne er minst like ivrige som ungene når de ser alt det spennende de kan prøve, forteller Kjølstad smilende.

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå