- Vi trodde vi bodde i en brannsikker bunkers. Så var det en brannfelle, konstaterer lederen av borettslaget, Johan Sylte.

Årsaken er at brannskillene ikke går over tak, og da er det ikke noe som hindrer at brannen sprer seg. Noe som ble dokumentert til fulle da brannen spredde seg rekordraskt over hele toppetasjen. I nabolaget er det mange lignende blokker.

- Vil dere sørge for brannskiller som går over taket?

- Det er en diskusjon vi må ta nå. Dette var standarden da blokka ble bygd, men det er sannsynligvis ikke bra nok i dag.

- Ble noe gjort med brannsikkerheten da blokka nylig ble rehabilitert?

- Nei, da tok vi vinduer, verandaer – ikke tak, sier Sylte.

- Skjer igjen og igjen

Vakthavende brannsjef, Leif Gunnar Smistad, sier at problemstillingen er svært kjent, og mye diskutert i brann-Norge.

- Igjen og igjen skjer det samme over hele Norge: Rekkehus og blokker med mangelfull brannsikring. Brannskillene er ikke gode nok. Men dette var standarden da denne blokken ble bygget i 1976, og da gjelder lovverket fra den gang. Slik er det mange steder, også i nærområdet her, sier Smistad.

Smistad forklarer at det er ventilasjon i takkonstruksjonen, man får en naturlig trekk, gjennom loftet – som gjør at en brann kan spre seg veldig raskt, i stedet for at den stanser i den leiligheten brannen starter. I går hadde han ikke oversikt over om brannvesenet har vært inne og godkjent bygget etter den nylige rehabiliteringen.

- Men når man vet hvor farlig det er, hvorfor gjøres det ikke noe?

- Det koster penger. Og lovverket har ikke tilbakevirkende kraft, så ingen får pålegg om å gjøre noe, forklarer Smistad.

- Fullt lovlig

Administrerende direktør Atle William Heskestad i SINTEF NBL (Norges branntekniske laboratorium) er godt kjent med denne problematikken. Han påpeker at rekkehus og borettslag ofte har svakheter i den branntekniske oppdelingen. Hovedprinsippene er at hver leilighet er en såkalt branncelle som skal forsinke brannen i å spre seg, men som nødvendigvis ikke vil stoppe brannspredningen til andre leiligheter.

- Det er velkjente branntekniske svakheter mellom tak og terrasser, og dette er dessverre vanlig byggeskikk i hele Norge. Byggene er konstruert slik at det skal være mulig for beboerne å rømme fra bygget. Det er forsvarlig så lenge en person ikke har behov for assistert redning, men det er ikke bra at dette er lovlig, sier Heskestad.

Han mener det er pussig at folk ikke forlanger sikrere oppdeling mellom boligene de bor i, og tror dette skyldes at folk tror eksisterende lover og regler forbedres for å unngå dette.

- Det virker ikke som at beboere er klar over hvor farlige boenheter med svake, men lovlige branntekniske løsninger er. Brannspredning over takkonstruksjonen kan gi store skader utover leiligheten hvor brannen startet, sier Heskestad.

Brannforskeren håper storbrannen på Kattem kan bidra til at eiere av rekkehus og borettslag krever sikrere branntekniske løsninger i tiden fremover.