Dette stedet har færrest med høyere utdanning

Er din kommune på lista?

I Roan kommune har 12,3 prosent av befolkningen høyere utdanning.  Foto: Arkivfoto: ARNE SELLÆG

Saken oppdateres.

Adressa.no har samlet inn tall som viser utdanningsnivået for 2011 i 55 kommuner. I Midt-Norge er det stort forskjell på utdanningsnivået i de ulike kommunene.

Sliter med fraflytting

Nederst på lista er Roan Kommune. Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at kun 12,3 prosent av befolkningen har universitet- eller høyskoleutdannelse. Snillfjord kommune er nest nederst, med 13,6 prosent.  Snillfjord har under 1000 innbyggere, og næringsliv basert på blant annet landbruk, havbruk og oppdrett.

- Vi har ikke mange befrifter i kommunen som krever høyere utdanning, sier vara-ordfører i Snillfjord kommune Ola Krogstad til adressa.no.

Krogstad sier kommunen ofte sammenligner seg med Roan og Osen, som begge ligger langt ned på lista.

- Vi har heller ingen videregående skole, og det er mange som flytter ut av kommunen. Men det er jo mange fornuftige snillfjordinger fordi, sier Krogstad.

Også Roan er basert på næringer som ikke krever høyere utdannelse.

- Vi sliter med underskudd på arbeidskraft i Roan, og trenger flere til å jobbe i tømmernæringen og fiskemottaket. Vi har også problemer med fraflytting, sier ordfører i Roan Jan Helge Grydeland.

Dobbelt så høyt

Trondheim er den kommunen hvor flest har høyere utdannig. Like etter følger Malvik, Levanger og Inderøy, hvor prosentandelen med høyere utdanning er mer enn dobbelt så høy som de nederste kommunene.

- Inderøy er et fint sted å bo, med mange fine eiendommer. Flere med god økonomi og høyere utdanning etablerer seg her, sier ordfører i Inderøy Ida Stuberg.

Hun påpeker også at det er kort avstand fra Inderøy til Steinkjer og Levanger, hvor det er mange arbeidsplasser for folk med høyere utdanning.

Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at 29 prosent av Norges befolkning har tatt høyere utdanning. Dette er en økning på sju prosent siden 2000. Gjennomsnittlig var utdanningsnivået i de 55 kommunene i Midt-Norge 19,3 prosent.

Høyere utdanning i Midt-Norge

Kommune
Prosent av befolkningen med høyere utdanning
1
Trondheim
38,4
2
Malvik
30,7
3
Levanger
30,6
4
Inderøy
26,7
5
Namsos
25,7
6
Stjørdal
24,6
7
Høylandet
24,5
8
Steinkjer
24
49
Åfjord
15,1
50
Osen
14,6
51
Leka
14,4
52
Namsskogan
14,1
53
Verran
13,7
54
Snillfjord
13,6
55
Roan
12,3

Kilde: Statistisk Sentralbyrå

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå