Tilsammen selger utestedene i Trondheim 2731263 liter øl. Studentersamfundet er det utestedet som selger mest øl. De solgte i overkant av 194 000 liter øl i 2011, i følge Trondheim kommunes statistikk over omsatte mengder alkohol for skjenkebevillinger.

- Trondheim er en studentby og Samfundet er skreddersydd for studentene. Rimelig øl trekker studenter, sier serveringssjef Jonas Myrlund ved Studentersamfundet.

Han forteller at øl også har vært et satsningsområde for Samfundet.

- Vi har nok kastet oss på ølbølgen og vi har for eksempel utvidet ølsortimentet i Daglighallen, forteller Myrlund.

Nyter godt av studentene

Øverst på statistikken over de utestedene som solgte mest vin er Mikrobryggeriet. De solgte mer enn 29000 liter av denne klassen, men de mener det neppe er vanlig vin det er snakk om.

- Dette er nok i hovedsak sterkøl som kommer inn under samme klasse som vin, sier deleier Arne Nordmark, som var med på å starte Mikrobryggeriet.

Også Mikrobryggeriet nyter godt av at Trondheim er en studentby. De fleste menneskene som går på utestedet er studenter og moden ungdom, i følge Nordmark.

- Den beste sesongen for oss er september til mai. Juli er den dårligste måneden.

Trendy med longdrinks

Downtown er det utestedet som omsetter mest brennevin av utestedene i Trondheim. De selger rundt 6500 liter brennevin i året.

- Vi har 20 års aldersgrense og den aldersgruppen drikker mer brennevin, sier styreleder Jim Jacobsen i Downtown.

Jacobsen tror også at trender er med på å påvirke salget.

- Det er en trend at flere drikker longdrinker og cocktails, så dette er med på å øke salget av brennevin.