Kathrin Bögelsack vant anbudet på å kartlegge flaggermusbestanden i kommunen. Med seg på laget har hun flere hjelpere som sammen hjelper henne med å fange flaggermus i Trondheim i to uker. Etter å ha blitt undersøkt slippes de fredede dyrene fri igjen.

TV-adressa var med på den aller første jaktdagen på Byneset. Se video i vinduet over.

- Flaggermus er de eneste pattedyrene som kan fly. De er nattaktive, så det er ikke så ofte vi ser eller hører dem. Vi vet ikke så mye om flaggermus i Trondheim, men vi antar at det finnes vannflaggermus, skogflaggermus, skjeggflaggermus, dvergflaggermus, nordflaggermus og skimmelflaggermus her, sier Bõgelsack.

Prosjektet som hun nå leder går ut på å kartlegge hvilke arter som finnes i kommunen og om de bor her fast.

- Hvorfor er det viktig å kartlegge bestanden?

- Norge har forpliktet seg til dette gjennom en europeisk flaggermusavtale. Man må ha god kunnskap og forvaltningsplan for å kunne ta vare på dem.

- Hva er så interessant med flaggermus at du har valgt å jobbe med dette?

- Det er de eneste patterdyrene som kan fly. De har tilpasset seg sine områder på en veldig fascinerende måte. For eksempel med ultralyd som gjør at de kan orientere seg om natten.

- Kan norske flaggermus bite mennesker?

- De kan bite i forsvar, men de har så liten munn at det gjør ikke vondt engang. Jeg har blitt bitt mange ganger.

- Suger de blod?

- Ha-ha. Nei.

Bõgelsack forteller at flaggermus ofte bor i trær eller hus.

- Hva gjør man hvis man får flaggermus i huset?

- Da kan man glede seg over at man har fått disse «coole» dyrene i huset og man kan se på dem når de kommer ut om natten.

Flaggermuseksperten ønsker også at de som har flaggermuskolonier hjemme hos seg tar kontakt, slik at disse kan undersøkes. Dette kan varsles til Trondheim kommune via telefonnummer 91112855.

Kathrin Bõgelsack (til venstre) og feltassistent Ilenia Valerio registrerer funn. Foto: KRISTOFFER FURBERG