Knut Fagerbakkes seierskyss

Knut Fagerbakke ventet ikke på tillatelse til å kysse bruden. Uten forvarsel plantet han et saftig kyss midt på truten til valgnattens dronning Rita.

Saken oppdateres.

- Den kjekkaste natta eg har hatt, sier kysseren fra SV, - i alle fall politisk.

Det er ikke ofte vi ser politikere som kysser hverandre, i alle fall ikke på munnen og i full offentlighet, og i alle fall ikke i Norge. Men natta mellom 15. og 16. september skjedde det altså, i Folkets Hus i Trondheim. Det gikk omtrent slik for seg: Stemningen på Aps valgvake er ekstatisk etter midnatt. Det er klart at partiet har gjort et brakvalg i Trondheim, og at SV nå er en meget attraktiv partner med mange mandater som medgift. Det er klart for et nytt politisk ekteskap i byen.

Rita Ottervik er akkurat kommet tilbake til sine egne etter seiersintervju på NRK Tyholt, Knut Fagerbakke kommer ned fra SV's valgvake høyere oppe i Folkets Hus. Inne hos Ap står begeistringen i taket.

Så gjør Fagerbakke en brå tilnærmelse mot Ottervik. Ifølge øyenvitner prøver hun først å vri seg unna, men den standhaftige vestlendingen gir seg ikke. Han tar et fast grep rundt henne, og kysser henne midt på truten.

Etterpå snur han seg fornøyd mot fotografen, mens Rita bøyer seg ned og holder for munnen. Til slutt ler begge overgivent, Rita snur seg bort og er litt blank i blikket, i alle fall på bildet. I bakgrunnen er Ritas mann Tore Nordseth vitne til seansen, sammen med flere av byens yngre Ap-politikere.

Ble overrumplet

- Det var litt voldsomt. Jeg ble nokså overrumplet, sier hun som ble kysset. Med tanke på min mann må jeg bare si at det slett ikke er vanlig med kyssing i politikken. Men det var en helt spesiell stemning der og da. Dessuten er det ikke så ofte vi vinner valget i Trondheim, så det var helt greit. Ikke var det en fremmed mann som kastet seg over meg heller. Knut og jeg har et godt forhold, etter å ha jobbet vegg i vegg i Rådhuset i fire år.Knut Fagerbakke er heller ikke ansett som en ildsprutende «lover boy», han oppfattes mer som en reservert og stødig kar fra Vestlandet.

- Det går an å vise at også politikere er mennesker med følelser. Også jeg kan være litt utradisjonell i enkelte sammenhenger, sier han. Du vet vel at det er mest yngre kvinner som stemte på SV. Så det var noen som hadde dametekke, også ved valget i Trondheim, ler han.

Kanskje blitt litt modigere

Episoden i Folkets Hus var nok en spontan handling i begeistringens gledesrus. Kanskje er den også et uttrykk for at nordmenn er blitt modigere til å vise følelser med kyss, klapp eller klem. I mange miljøer er det blitt en vanlig omgangsform, både blant kvinner og menn, å hilse hverandre med klem eller kyss, men da helst på kinnet. Det gjør også politikere som står hverandre nær.Kroppskontakt er også blitt vanligere. Kristin Halvorsen er en dame som gjerne legger hånd på så vel meningsfeller som motstandere, på armen eller på låret. Carl I. Hagen skal ha innrømmet at han blir satt ut når Kristin tar på ham, og det bare på armen.

Berømte politiske kyss må vi til det gamle Øst-Europa for å finne. Det mest kjente er det såkalte dødskysset som Sovjets siste president Mikhail Gorbatsjov ga DDR's partisjef Erich Honecker i Berlin i 1989, like før Berlinmurens fall. Et annet kjent kyss var det som Sovjet-sjef Leonid Bresjnev ga Tsjekkoslovakias partisjef Alexander Dubcek i Moskva sommeren 1968. 21. august rullet sovjetiske tanks inn i Praha og dermed var det slutt på «Praha-våren» og Dubceks sosialisme med et menneskelig ansikt.

Nå er både Sovjet og den gamle østblokken borte. Den kyssingen som foregikk mellom sovjetlederne og deres vasaller i Øst-Europa, var basert på russiske tradisjoner. Fortsatt ser vi at Russlands president Putin kysser i øst og vest, bokstavelig talt - men alltid på kinnet.

Det mest berømte og symbolmettede kysset av alle, er Judaskysset, forræderens kyss. Det er det egentlige dødskysset, det Judas ga Jesus slik at de romerske soldatene kunne ta ham til fange i Getsemane.

Gode og onde dager

Vi får tro at dette er noe som ligger langt unna det som blir virkeligheten i rådhuset i Trondheim. Etter det første kysset har Rita og Knut nå formelt inngått politisk ekteskap - vi kan vel ikke kalle det partnerskap - med Sp's Ola Borten Moe som brudesvenn.Det kan komme både onde og gode dager. De har ikke lovet hverandre evig troskap til døden skiller dem ad. Foreløpig satser de på fire år sammen. Når striskjorta og hverdagen kommer, blir det ofte mindre kyssing i ethvert samliv. Da kan det være godt å tenke på at man en gang har gjort det.Du store tid. Nå er de et par, Ap + SV er sant i fire år. 

Du store tid. Nå er de et par, Ap + SV er sant i fire år. 

Sjenert? Det var da bare et gledeskyss! 

Sjenert? Det var da bare et gledeskyss! 

Triumf. Den satt! Eller var det skjegget som stakk? 

Triumf. Den satt! Eller var det skjegget som stakk? 

Inderlig glad. Et kyss sier mer enn ord. 

Inderlig glad. Et kyss sier mer enn ord. 

Tilnærmelse. Gi meg din munn, kjære Rita!Foto: RUNE PETTER NESS 

Tilnærmelse. Gi meg din munn, kjære Rita!Foto: RUNE PETTER NESS 

På forsiden nå