«Vår eneste hensikt er hyggelig samvær»

Du skal lete lenge etter en mektig mann i Trondheim som ikke er medlem av den lukkede herreforsamlingen Klubselskabet Harmonien.

Saken oppdateres.

BLINDSPOR. Leter dere etter makt i Trondheim er Harmonien et blindspor, påpeker et av de mer prominente medlemmene i herreklubben. Han er ikke alene. De fleste Adresseavisen snakker med, som selv er medlem av Harmonien, understreker hvor fullstendig betydningsløs klubben er. En gjennomgående tone er at Harmonien spilte en langt viktigere rolle tidligere. Nå er det bare pensjonister som spiser middag der, blir det sagt. Adresseavisen har fått tilgang på den strengt konfidensielle medlemslisten. I år står 371 medlemmer oppført. I Harmoniens eget hefte fra 190-årsjubileet i år skriver klubbens egen direksjon følgende: Det er fortsatt stor interesse for å bli tatt opp som medlem, og aktiviteten i huset har aldri vært større. Vi har alle et ansvar for å forvalte de tradisjonene som Klubselskabet skal bringe videre slik at også fremtidens medlemmer kan «komme sammen for at nyde anstendig Fornøyelse, og under disse Sammenkomster tillige knytte Enigheds og Venskabs Baand».

Nei til fotoHan er leder i Næringsforeningen - utpekt av sin forgjenger, direktør i E.A Smith og tidligere Høyre-topp - Trond Reinertsen. Han forvalter sin kone Anne Nakstads millionarv etter salget av Trondhjem Preserving. Han leder gjenoppbyggingen av branntomta i Nordre. I år ble han valgt til ordfører i Harmonien. Sivilingeniøren Nils Kristian Nakstad står i oppkjørselen til den praktfullt beliggende bygningen ved Nidelven. Han tar imot Adresseavisen med et strålende, stort smil.

- Her føler vi oss hjemme. Her kan vi slappe av. Vår eneste hensikt er hyggelig samvær, betror Nakstad Adresseavisen, før han gir streng beskjed om at fotografering ikke er tillatt. Det er de nøye på.

Kun for hyggeKjøpmann Trond Lykke, adm.dir i Adresseavisen Per Axel Koch, grosserer Franscis Kjeldsberg, banksjef Finn Haugan, styreleder i Adresseavisen Kaare Gisvold, viseadministrerende direktør i Sintef Svein Sivertsen, E.A. Smith-sjef Trond Reinertsen, kolonialmajor Odd Reitan, Elvehavn-gründer Terje Roll Danielsen, adm.dir Per Ø. Nylander, direktør Arne Julius Maske, sykehusdirektør Roar Arntzen, 3 Stuer-eier Erik Frederiksen, overlege Michael Setsaas, advokat Eyvind Stav, domprost Knut Andresen, restauratør Roar Hildonen, industrimannen Trond Brekke og politiinspektør Per Schjetne. Alle hygger de seg innenfor veggene på den - som direksjonen selv beskriver - standsmessige bygningen.

Adresseavisens sjefredaktør Gunnar Flikke fulgte opp tradisjonen til sine forgjengere og var lenge medlem i herreklubben. I fjor meldte han seg imidlertid ut av det gode selskap. Andre presiserer på det sterkeste at de aldri går dit. Til tross for at andre har observert dem.

Bånd knyttes- Glem Rotary. Glem Frimurerlosjen. Hvis det er en lukket klubb med betydning i Trondheim så er det Harmonien, sier en kilde, som kjenner svært mange av klubbens medlemmer.

De innrømmer det slett ikke med en gang. Men på spørsmål om hvorfor så mange åpenbart mektige menn engasjerer seg i det lukkete selskapet i Sverres gate 4 kun for hygge - blir det sagt at joda, det er klart at nettverksbånd knyttes. De attraktive selskapslokalene som medlemmer kan leie skal visstnok også være en viktig årsak til flere medlemskap. Adresseavisen får opplyst fra flere hold at det står i vedtektene at det ikke skal diskuteres verken forretninger eller politikk. Men etter selv å ha fått tilgang på disse, finner vi ingen slike lover. Sedvane vet vi mindre om, men det innrømmes at selv om business ikke skal diskuteres på klubbaftener torsdager, så blir det lettere å ringe vedkommende mandagen derpå.

Forvalter historienNakstad framholder at det er morsomt med historien idet han følger Adresseavisen opp trappa til møterommene i andre etasje. Avisens medarbeidere får imidlertid klar beskjed om ikke å notere seg alle navnene fra svarthvitt-bildene av klubbens tidligere ordførere som pryder trappeoppgangen.

- Hvorfor takket en ambisiøs mann som deg selv ja til å bruke tid på et verv som i hovedsak organiserer hygge?

- Jeg har fått gleden av å forvalte nesten 200-års historie. Jeg synes det er viktig å videreføre historien og tradisjonene. Dessuten er det et element av egenutvikling i å få slike spennende oppgaver, forteller Nakstad, som innrømmer at han så på det som en anerkjennelse da to medlemmer anbefalte at han skulle opptas i det gode selskapet i 1993.

- Du synes ikke tida har løpt fra en herreklubb i 2003?

- Det kan du si. Den økende oppslutningen og den økende bruken av huset tyder ikke på det, svarer Nakstad.

Usunne trekk?Denne junikvelden skal det være sommeravslutning i Harmonien. Den nydelige, velstelte hagen som grenser til Nidelven blir imidlertid sjelden brukt. Kort-rummet og spisesalen - som prydes med et portrettmaleri av Kong Harald - er stedene det skjer.

- Det er et flott hus vi alle er glade i, innrømmer Nakstad.

- Fins det noen usunne trekk ved at en slik forsamling møtes bak lukkede dører?

- Nei. Det er ingen usunne trekk - hvis du med usunt mener noe som ikke tåler dagens lys. Vi er helt ufarlige i så måte, forsikrer Nakstad.

- Hvorfor er det lukket da?

- Det er ikke lukket i den forstand at det foregår diskusjoner her som ikke tåler dagens lys, forsikrer han igjen.

Ingen maktutøvelseTil nå er kvinnenes deltakelse forbeholdt nyttårsballet og jegeraftenen hvor medlemmene får ta med seg sin partner.

- Har dere noen gang vurdert å tillate kvinner som medlemmer i klubben?

- Vi har ikke diskutert det. Det har heller ikke vært noe sterkt påtrykk. Kanskje fordi det vi driver med ikke er vesentlig for utøvelse av makt i Midt-Norge, mener Nakstad.

Fadderne plikter å vurdere om det foreslåtte medlemmet vil passe inn i Harmonien, og om kandidaten og hans posisjon vil være attraktiv for Klubselskabet, står det i retningslinjer for fadderskapet som sist ble vedtatt i Direksjonen 03.12.2001.

PS: Direksjonen gjør oppmerksom på at et eventuelt avslag ikke vil bli begrunnet


 
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå