Like gode naboer

Det handlet om unionshistorie, sang, idrett og det å være like gode i Fagervallskolans egenproduserte musikkspill «Grattis Norge». Onsdag holdt de svenske elevene forestilling i Ila-parken.

Saken oppdateres.

Fagervallskolan fra Östersund er en av skolene som ble invitert av Trondheim kommune til å delta i 17. mai-feiringen i år. Som takk for invitasjonen laget östersundselevene musikkspillet «Grattis Norge», der hovedtema er unionsoppløsningen, med innslag fra tiden både før og etter.

Alle aldersgrupper var representert blant dem som hadde benket seg i Ila-parken onsdag. Mørke skyer til tross, regnet lot heldigvis vente på seg, og et og annet kjærkomment solgløtt varmet i stedet de fremmøtte. En svensk skoleklasse på tidsreise tok publikum med helt tilbake til Norge anno 1030, hvor en ung Olav Haraldson presenterte seg som «kungen som kristnade hela raklet».

Deretter fortalte finske 1700-tallssoldater at de var lei av å krige og lengtet hjem, før Gro Harlem Brundtland formante dagens unge om ikke å røyke. Sprangene i tid var store, men greie å følge. Lyden var dessverre litt ugrei i starten, og stygg feedback satte flere støkker i publikum. Men det ble bedre etter hvert. Musikkinnslag var det også, i et spekter som rommet både Grieg og «La det swinge».

En naturlig ramme omkring idrettsinnslagene var St. Olovsloppet, som går nettopp mellom Östersund og Trondheim. Både Petter Solberg, Grete Waitz og Ole Gunnar Solskjær gjorde en innsats for det norske laget, mens Espen «Shampo» Knutsen ble hengende etter i ishockeyetappen fordi han måtte fikse håret.

- En utmerket ambassadør for Norge og for det internasjonale frisørforbundet, konkluderte den svenske tv-kommentatoren. I hoppduellen sverget Jan Boklöv naturligvis til v-stil, mens Roar Ljøkelsøy hoppet på gammelmåten. Det var det orkdalingen som tapte på, og Sverige ledet ved siste veksling. Men så skjøt Magdalena Forsberg seg bort på siste liggende, og ga Liv Grete Poiree et forsprang. Det holdt nesten, men over mål var skotuppene til de to damene akkurat like lange.

Etter å ha spilt den svenske nasjonalsangen, stemte et ungt og minst like sjarmerende strykeorkester i «Ja, vi elsker» Like gode. «Solskjær» leder hårfint foran «Zlatan» i fjerde etappe av St. Olovsloppet. Norge og Sverige ender til slutt på delt gullplass i Fagervallskolans musikkspill «Grattis Norge».

På forsiden nå