Bestemor fikk samværsrett

En bestemor fra Trondheim som har kjempet for samvær med sine barnebarn, kom i dag til forlik med kommuneadvokaten.

Saken oppdateres.

Nå får hun jevnlig samvær med barna.

Barnas mor, datteren til bestemoren, er tidligere fratatt omsorgen for de to mindreårige barna.

Nektet samvær
Moren har samværsavtale med sine barn, men barnevernet nektet bestemoren selvstendig rett til å treffe barna.

I dag skulle Fylkesnemda for sosiale saker behandle striden mellom bestemor og barnevernet, men møtet ble aldri noe av.

I løpet av helga begynte partene isteden å diskutere muligheten en samværsordning - en løsning barnevernet så sent som torsdag avviste.

- Dialogen endte i at vi inngikk en avtale mandag. Denne går ut på at bestemor får samvær med det eldste barnet én helg i måneden, og i tillegg to ferieuker hvert år. Hun får også samvær med det yngste barnet, men der er det snakk om en gradvis opptrapping med evaluering underveis, sier advokat Olav M. Hohle.

Vil bli fostermor
Han representerer bestemoren. På møtet deltok en representant for barnevernet, kommuneadvokat Elisabeth Myran Winsnes, bestemor, den biologiske moren og advokat Hohle.

Bestemoren har også ønsket å bli vurdert som fosterhjem for barnebarna.

Hun mener barnevernet ikke har vurdert dette alternativet skikkelig, og den delen av saken behandles for tiden som en klagesak hos Fylkesmannen.

Haltende samarbeid
Kommuneadvokat Elisabeth Myran Winsnes bekrefter avtalen som ble inngått i dag.

- Samarbeidet mellom barnevernet og familien har vært haltenede, og dette er ment som en invitt for å få til et bedre samarbeid, sier Myran Winsnes. Hun understreker at det var kommunen som tok initiativ til forliket.

- Familien har nå fått en tillitserklæring som vi håper og tror vil fungere bra for ungene. I vår vurdering rundt å inngå forlik ligger også det at barna ikke har godt av et høyt konfliktnivå, sier kommuneadvokaten.

Foreløpig har barnevernet ikke gjort noen evaluering av sine handlinger i saken.

- Men dersom det viser seg at ordningen blir vellykket innebærer jo det at barnevernet eventuelt må ta selvkritikk for tidligere vurderinger, sier Elisabeth Myran Winsnes.

På forsiden nå