Solstekte pølser og bingo

Solstekte grillpølser er snadder i sommer-varmen, synes ungene på Vitensenteret. Men mange voksne foretrekker innendørs bingo fremfor sol på en varm dag.

Saken oppdateres.

- Med solen som energikilde har vi grillet pølser nesten hver dag i sommer, sier Atle Kjærvik, daglig leder ved Vitensenteret i Kongens gate. I bakgården har han satt opp et digert parabolspeil, som fanger opp og samler solstrålene med stor effektivitet. Holder du en pølsesnabb på gaffel foran denne grillen, går det ikke mange sekunder før pølsen er gjennomstekt.

Denne aktiviteten viser at det finnes flere muligheter å utnytte solkraften på. Ikke minst burde det la seg gjøre å varme opp vann på denne måten, men foreløpig er det ikke mange som benytter seg av denne ressursen i hverdagen, påpeker Kjærvik.

Sommervarmen har slett ikke lagt noen demper på folks vitebegjær. Hittil i år har innpå 34 000 barn og voksne vært innom senteret, og bare i løpet av juli har Kjærvik registrert godt over 6000 besøk. Alt tyder derfor på at senteret er inne i sitt beste år. Rekorden stammer fra 2001 da besøkstallet var 52 000.

I de kommende to ukene vil Vitensenteret drive en eksperimentklubb for femte- og sjetteklassinger med praktisk matematikk som tema. Andre utendørs aktiviteter er støping av tinnsoldater, mineralleting, kjøring av dampmaskin og produksjon av «gullpenger». I lokalet til IdrettsBingo nederst i Prinsens gate finner vi 30-40 godt voksne mennesker som lar solstråler være solstråler der de sitter bøyd over en bordplate. Oppslukt av spillets mysterier venter de i spenning på bokstaver og tall som kommer til syne på monitorer - samtidig som en monoton stemme messer «Gunnar 12» eller «Olga 17». Noen av de mest pasjonerte utøverne kommer tidlig på formiddagen og kan holde på i timevis, for bingospillere ser ut til å glemme både tid og sted, og sommervarmen, når de først er i gang med å krysse ut rutene på sine kuponger.

Uteliv. Maren Gåsbakk og Håvard Næss med hver sin solgrillede pølse på Vitensenteret. Foto: MAGNUS KNUTSEN BJØRKE

Uteliv. Maren Gåsbakk og Håvard Næss med hver sin solgrillede pølse på Vitensenteret. Foto: MAGNUS KNUTSEN BJØRKE

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå