Legionellafunn i Spektrum

Dusjanlegget i Trondheim Spektrum har vært stengt i nesten en måned på grunn av legionellafunn.

Saken oppdateres.

Trondheim Spektrum vil bli uten dusjtilbud fortsatt en god stund. Ettersom hallsesongen er i ferd med å komme i gang for fullt, skaper stengningen komplikasjoner for dem som bruker anlegget til trening og kamper.

- Vi beklager dette meget sterkt, men helse, miljø og sikkerhet går foran alt. Situasjonen betyr at brukere ikke kan dusje etter trening eller kamp. For tilreisende lag er vi i dialog med kommunen og idretten med hensyn til midlertidige løsninger. Skoler eller Pirbadet er aktuelle alternativer. For dem som bor i Trondheim oppfordrer vi til å skifte til tørt tøy etter trening og dusje med en gang man kommer hjem, sier administrerende direktør Odd Berg ved Trondheim Spektrum.

Ombygging aktuelt

Det første funnet av legionella ble gjort 11. august. Siden den gang har ledelsen ved anlegget jobbet på spreng for å finne årsaken. Flere metoder er tatt i bruk i håp om å komme problemet til livs, foreløpig uten hell. Vannprøvene ble tatt på bakgrunn av Sosial- og Helsedirektoratets midlertidige forskrifter som kom på plass 12. juli.

- Vi har gjennomført varmebehandling og har behandlet dusjhodene med klor. Nye prøver blir tatt før helga. I og med at det tar minst ti dager før resultatene er klare, må vi fortsatt holde dusjanlegget stengt. Dersom prøveresultatene fortsatt påviser legionella, kan stengeperioden bli langvarig. En ombygging av anlegget kan bli aktuelt, forklarer Berg.

Han innrømmer at han er svært lite komfortabel med situasjonen. Berg påpeker at idrettslige aktiviteter ikke medfører smittefare. Det er heller ikke farlig å drikke av vannet eller vaske seg i det. På grunn av at den idrettslige aktiviteten tar til først nå, har avstengningen av dusjene ikke skapt særlige problemer så langt.

Ikke overrasket

Smittevernoverlege Eli Sagvik er ikke overrasket over at legionella ble påvist nettopp i Trondheim Spektrum. Dusjtappepunktet lå på mellom 38 og 40 grader, noe som er svært gunstig for bakterien. Temperaturen var satt så lavt for å unngå skåldingsfare. Dette, kombinert med at vannet er blitt lite brukt i sommer, gir grobunn for legionella.

- Vi har gjennomført et møte med ledelsen ved Trondheim Spektrum, hvor aktuelle tiltak ble diskutert, sier Sagvik.

Det er ikke påvist legionellasmitte hos flere personer i Trondheim etter midten av august, da det ble konstatert smitte hos en 68 år gammel tidligere pasient ved Betania rehabiliteringssenter i Malvik.

 
        
            (Foto: Birger Løfaldli)

  Foto: Birger Løfaldli

På forsiden nå