- Jagde jente (17) med kniv

Antirasister hevder de ble angrepet av væpnede nynazister i Trondheim. Politiet etterforsker saken.

Flere personer var involvert i konfrontasjonen. 

Saken oppdateres.

Søndag ettermiddag måtte store politistyrker rykke ut til flere meldinger om slåssing og trusler med kniv i Byåsen-området.

- Det viser seg at flere personer knyttet til organisasjonen Trondheim Nye SOS Rasisme har oppsøkt et område hvor det skal bo nynazister. Det ble en konfrontasjon mellom grupperingene, sier operasjonsleder Solfrid Lægdheim ved Sør-Trøndelag politidistrikt til adressa.no.

LES OGSÅ: - Oppgjør mellom nynazister og antirasister

Tre personer, som skal være knyttet til den nynazistiske organisasjonen «Den Norske Motstandsbevegelsen», ble pågrepet av væpnet politi.

- Jagde jente med kniv

En representant for Trondheim Nye SOS Rasisme forteller til adressa.no at den antirasistiske organisasjonen var på Byåsen for å dele ut nabovarsler søndag. Varslene skulle opplyse naboer om at medlemmer av den nynazistiske grupperingen «Den Norske Motstandsbevegelsen» var bosatt i området, ifølge representanten (19).

19-åringen forteller at det etter hvert kom en mann ut fra bygget. Mannen og antirasistene kom i prat.

- Så gikk vi. Da vi sto rett ovenfor huset kom det tre personer ut. Han ene hadde kniv og han andre hadde en form for batong. Den ene mannen jaget en av våre aktivister, en 17 år gammel jente, med kniv oppover gatene i nabolaget, sier 19-åringen til adressa.no.

Ifølge 19-åringen skal jenta som skal ha blitt jaget med kniv ha kommet seg unna. De andre i følget fra Trondheim Nye SOS Rasisme fulgte etter. Da skal situasjonen ha utartet ytterligere.

- Tre-fire folk fikk knivhugg etter seg. Det var en som ble tatt kvelertak på og flere ble dyttet og sparket på, sier han.

Deretter kom politiet til stedet og fikk skilt partene.

- Det var bare så vidt at ikke flere fikk kutt. Jeg trodde flere av vennene mine ble kuttet med kniv, men det var kun slag og spark de ble påført, sier 19-åringen.

- Provoserende

Et vitne forteller til adressa.no at om lag 15-20 antirasister ringte på flere av dørene i bygget for å få kontakt med en av nynazistene. Vitnet opplevde oppførselen som provoserende. Et annet vitne opplevde også opptreden til antirasistene som spesiell.

- De hang plakater på alle lyktestolper og på alle postkasser. Så gikk de inn i hagen og ringte på døra, sier vitnet.

En aktivist (20 år) i Trondheim Nye SOS Rasisme understreker at den antirasistiske organisasjonen ikke var ute etter å provosere.

- Vi føler ikke at det vi gjorde var provoserende. Vi delte bare ut informasjon. Dette er folk som omtaler seg selv på nett som åpne nazister, så det er ikke snakk om å henge ut folk, sier han til adressa.no.

For politiet fremstår hendelsesforløpet som uklart.

Hvem gikk til angrep til hvem?

- Vi skal avhøre mange personer før vi sitter med det endelige bildet. Derfor kan vi ikke si mer om dette nå, sier operasjonsleder Lægdheim.

Masseslagsmål i mars

På sine egne hjemmesider skriver den nynazistiske organisasjonen at det i dagene før helgen har blitt «aksjonert» i Trondheim. Aksjonene som omtales, er opphenging av klistremerker flere steder i byen.  I mars i år gjennomførte samme organisasjon en ulovlig demonstrasjon i Midtbyen. Det førte til et masseslagsmål med antirasister.

LES OGSÅ: Nynazister bøtelagt etter slåssing

LES OGSÅ: Slo vilt rundt seg med naziflagg

Totalt 25 personer ble pågrepet av politiet.

På forsiden nå