Med guiden i mobilen

Om litt kan mobilen bli din museumsguide.

Saken oppdateres.

Forsøkene inngår i et nordisk pilotprosjekt, som tar sikte på å formidle kulturarven via mobiltelefonen. Systemet egner seg særlig godt på museer, utstillinger og andre severdigheter. På en mobiltelefon av siste generasjon kan du kontakte et wap-sted, og klikke deg inn på en meny som byr på illustrasjoner, animasjoner, samt tekst- og lydfiler. De fire fløyene på Erkebispegården vises i displayet, og så kan du navigere fra bygning til bygning og sjekke innholdet i dem.

Utstillingsleder Jan Erik Raanes ved museet i Erkebispegården er fascinert av mulighetene som ligger i prosjektet. I skulptursamlingen finnes bl.a. det berømte steinhodet som angivelig forestiller kong Sverre. I mobiltelefonen forteller Sverre om sitt eventyrlige liv fra han som ung mann kom fra Færøyene til Norge med kongelige ambisjoner.

- Vi har fått skuespillere til å lese inn tekster og presentere seg som ulike statuer i samlingen, opplyser Raanes, som er mer opptatt av hvilket innhold som skal formidles enn av teknologien.

Sammen med Nidarosdomen mottar Erkebispegården hvert år ca. en halv million besøkende. De levende guidene vil aldri forsvinne, men Raanes mener at mobilguidene kan bli et verdifullt supplement og gi brukerne tilleggsopplevelser. Han håper det skal være mulig å ta mobilguidingen i bruk om ett år eller to. Det er første gang i norsk sammenheng at museumsformidling over mobiltelefon blir testet ut på et så avansert nivå.

Pilotprosjektet Nordic Handscape er et felles nordisk tiltak finansiert av Nordisk Ministerråd. I det norske delen av prosjektet deltar bl.a. ABM-utvikling, Telenor R&D, Klipp og Lim Media as, PATS-labben ved NTNU samt Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider. Norsk prosjektleder er Anders Olsson, rådgiver ved ABM-utvikling. Han fremhever at systemet er enkelt i bruk. Kan du håndtere en mobiltelefon, kan du også få mobilguiden til å virke.

- Vi benytter oss av tilgjengelig teknologi, og informasjonen du ser på skjermen stammer fra en server på Tyholt, forklarer Olsson. Mer eller mindre tilfeldig har han engasjert besøkende på Erkebispegården til å teste ut systemet i denne uken. I går fikk to polske turister prøve det, i dag kommer elever fra Adolf Øiens skole.

- Fordelen med systemet er at du stort sett frigjør deg fra åpningstidene og fra de stedlige guidene, sier Olsson, som opplyser at prosjektet skal evalueres i høst.

 

 
 
På forsiden nå