Olsø slutter som toppolitiker

Kommunalråd Rune Olsø (31) har fullført sin politiske tiårsplan. Nå er han headhuntet til direktørjobb og millionlønn.

Saken oppdateres.

Om en drøy måned begynner Arbeiderpartiets fremste kommunalråd i Trondheim i ny jobb som strategidirektør i eiendomsselskapet Entra. Der skal han jobbe i samme ledergruppe som sin tidligere politiske hovedfiende Anne Kathrine Slungård, som også er nytilsatt i Entra.Jeg har alltid ment at det er en styrke for folkevalgte å ha arbeidserfaring også utenfor politikken. Nå har jeg kommet til et veiskille der det er riktig for meg å få en annen arbeidserfaring, sier Olsø.

«Dyktig og analytisk ung herremann»

Administrerende direktør i Entra eiendom, Erik Løfsnes, sier til Adressevisen at han i dag skriver kontrakt med en «dyktig og analytisk ung herremann».

Det har vært flere jobbtilbud for Olsø tidligere. Men jobben i Entra kom på det riktige tidspunktet.

– Entra er en viktig aktør for hvordan de store byene i Norge skal utvikle seg i årene framover, sier Olsø. Nå går Olsø ut av toppolitikken i visshet om at hans egne mål er nådd. Da han som daværende leder av Trondheim AUF i 1995 ble valgt inn i bystyret i Trondheim, var målet at Ap skulle vinne valg igjen. Det tok noen flere år enn han i utgangspunktet hadde sett for seg.

Ingen langsiktig plan

– Jeg har hatt et stort politisk prosjekt. I ti år har vi jobbet sammen for å bygge opp Ap i Trondheim. I 2003 lyktes vi. I to år har vi nå bygd et rødgrønt samarbeid i Trondheim som har vært modell for hele landet. Dette har vært hele livet mitt i ti år, sier Olsø.

Den neste oppgaven for regimet i Trondheim nå, blir å vinne valget i 2007. Den jobben vet Olsø foreløpig ikke om han vil være like delaktig i.

– Fundamentet er lagt i Trondheim. Dette er et riktig tidspunkt for meg, sier Olsø, som understreker at han ser på den nye karrieren som en pause fra politikken, ikke en avskjed.

Det innebærer at Olsø søker om permisjon som kommunalråd, leder for Arbeiderpartiets bystyregruppe og leder av budsjettutvalget. Men Olsø går altså ikke helt ut av politikken. Permisjonen er i første omgang bare for ett år, og han skal fortsette som bystyremedlem og komitémedlem. Samtidig skal han bli mer aktiv i Trondheim Ap. Han er også helt sikker på at han om noen år igjen vil være tilbake som toppolitiker.

– Jeg planlegger og tenker at jeg skal tilbake til politikken, men når får tiden vise. Å jobbe med strategi og ledelse for en stor bedrift som Entra, kan være en viktig erfaring om jeg som politiker på et senere tidspunkt skal tenke strategi og ledelse i Trondheim eller Norge, sier Olsø. I et intervju med Adresseavisen i mars i år, sa Olsø at han gjerne kan tenke seg å bli ordfører i Trondheim.

– Når du kommer tilbake, blir det som ordfører?

– Det får velgerne i Trondheim og Arbeiderpartiet avgjøre. Jeg har ingen langsiktig plan verken om det ene eller det andre. Men å få være med å styre denne byen er et privilegium, sier Olsø.

Avviser dårlig samarbeid

Etter to år ved makten i Trondheim, er Olsø den som tar kampen i media, mens ordfører Rita Ottervik mer velger sine offentlige slag med omhu. Det har blant annet blitt antydet at Trondheim har to ordførere.

Men Olsø avviser at et dårlig samarbeid med Ottervik er årsaken til at han nå forlater toppen i trondheimspolitikken.

– Rita og jeg har et jobbekteskap. Hun er en drivende dyktig ordfører. Jeg beundrer henne, og det føler jeg er gjensidig. Men det er klart at jeg og er en person med sterke og klare meninger, sier Olsø.

Arbeidsfordelingen har vært todelt, mener Olsø.

Ottervik har vært ordfører for hele byen. Olsø har tatt seg av partipolitikken og forhandlingene med koalisjonspartnerne.

Pendler til Oslo

– Vil du klare å holde deg unna?

– Ap får en ny gruppeleder og Rita er sjefen. Slik har det vært og slik skal det bli. Jeg vil nok si hva jeg mener, men nå vil jeg ta diskusjonen internt, ikke i media, sier Olsø.

Jobben som strategidirektør i Entra har utgangspunkt i Oslo. Der skal han jobbe tre dager i uken, og pendle hjem til to arbeidsdager og helg i Trondheim. Samboeren og datteren Aela blir i Trondheim.

– Jeg skal fortsatt jobbe mye. Men det var også av hensyn til familien at jeg takket ja til denne jobben. Som politiker har jeg vært en kontroversiell person. Det blir positivt for dem å slippe å se meg i media like ofte, sier Olsø.

Helt fram til i forrige uke var han også aktuell som statssekretær i den nye rødgrønne regjeringen.

– Jeg har hørt de spekulasjonene ja, ler Olsø.

– Men jeg har valgt Entra fordi jeg trenger nye erfaringer utenfor politikken. Det vil gjøre meg til en bedre politiker i neste omgang.

 
 
På forsiden nå