Kanon tilbake etter 50 år

En tysk kanon som ble brukt under 2. verdenskrig, er igjen på plass på Munkholmen.

Saken oppdateres.- Egentlig skulle den 14,5 tonn tunge kanonen for lengst vært hugget opp. Isteden er den kommet tilbake til Munkholmen, som et viktig bidrag til stedets festningshistorie, sier Knut Sivertsen som har vært sentral i forbindelse med tilbakeføringen av kanonen.

Allerede våren 1940 hadde tyskerne bygd opp en luftvernsavdeling på Munkholmen. Kanonene som ble benyttet av «Batteri Munkholmen» skulle hindre allierte styrker i å seile inn fjorden og nå havneområdene i Trondheim. Kanonene ble også avfyrt når det var flyangrep mot byen.

- Aktiviteten var absolutt størst våren og sommeren 1940, forteller Sivertsen.


Byttet kanoner

I 1942 ble de første 8,8 centimeters kaliber kanonene byttet ut med kanoner som tok større skyts - 10,5 centimeters kaliber.

Det var disse kanonene som var i bruk da amerikanerne prøvde seg med et massivt flyangrep mot Nyhavna 24. juli 1943. Ifølge Sivertsen opplevde imidlertid «Batteri Munkholmen» problemer fordi de ikke fikk til å skyte rett opp. Ingen amerikanske fly ble skutt ned.

Forhåndsinnstilt

Like etter krigen ble flere av de tyskproduserte kanonene flyttet lenger ut i fjorden - til Hysnes fort. For 10-15 år siden besluttet Marinen å hugge opp kanonene. Takket være Forsvarsmuseet, Munkholmens venner og Statsbygg, som forvalter holmen, ble det ingen opphugging for den ene av kanonene. I helga ble den fraktet fra lagring på Dora, og ved hjelp av kranbåt satt på plass i en av de opprinnelige stillingene.

- Siktet er også på Munkholmen. Med det kunne de 180 tyskerne som tjenestegjorde der under krigen, forhåndsinnstille granatene i forhold til avstand og høyde. Munkholmen har virkelig fått en ny severdighet, sier Sivertsen. 
 
 
På forsiden nå