Dømt etter skrittbitt

Hundeeieren (23) ble dømt til 30 dagers betinget fengsel etter at en 15-åring ble angrepet på Solsiden.

Saken oppdateres.

Trondheim tingrett fastslår at hundeeieren åpenbart ikke hadde kontroll på amstaffterrieren verken før eller under angrepet på 15-åringen.

Det dramatiske bittepisoden skjedde i april 2004. 15-åringen og fire kamerater kom rullende på skateboard bortover Thaulowkaia ved Solsiden kjøpesenter. I motsatt retning kom den dømte 23-åringen sammen med en kamerat og hunden Storm i bånd.

Guttene hoppet av rullebrettene da de så hunden. De følte seg utrygge.

Falt i bakken

Storm prøvde å komme seg bort til skaterne, men klarte det ikke. Eieren holdt igjen båndet. Da 15-åringen passerte amstaffterrieren slapp imidlertid hundeeieren ut båndet, slik at hunden rakk fram. Amstaffen gikk da til angrep og bet 15-åringen i penis. Tenåringen skrek, falt i bakken og var borte i noen sekunder, har han forklart.

Trondheim tingrett finner det ikke bevist at hundeeieren slapp hunden bort til 15-åringen med vilje. Men mener det er utvilsomt at 23-åringen ville ha hatt styrke nok til å holde igjen hunden dersom han hadde vært årvåken nok.

Den dømte 23-åringen og kameraten forlot stedet umiddelbart etter biteepisoden. Ingen av dem sjekket hvordan det hadde gått med tenåringen som lå igjen. Det var tilfeldig forbipasserende som tok hånd om den skadde gutten og kjørte ham til St. Olavs hospital.

På sykehuset ble 15-åringen behandlet for bittskader i penis og måtte sy. Retten mener angrepet lett kunne ha fått mye større konsekvenser, blant annet sterilitet. Dommerne antar at det var dongeribuksen 15-åringen hadde på seg som forhindret en mer alvorlig skade.

Fikk bot

Den 23-årige hundeeieren har forklart at han har god kunnskap om hunder. Han har jobbet to år ved kennel og er nå i ferd med å gjennomføre utdanning ved en hundeskole i Hordaland. Han nektet straffskyld i retten og fastholdt at amstaffen Storm hadde et godt lynne.

Retten mener at hundeeieren på ingen måte har forholdt seg så påpasselig og aktsom som det er rimelig å kreve av en hundeholder. Han er derfor dømt til 30 dagers betinget fengsel med to års prøvetid. Forholdet kvalifiserer egentlig til ubetinget fengsel, men på grunn av sen saksbehandling av politiet har retten besluttet at 23-åringen slipper å sone. Han må imidlertid betale en bot på 5000 kroner.

Avlivning

Han har også sagt seg villig til å betale ca. 1000 kroner i erstatning til den fornærmede tenåringen. 23-åringen må også betale ca. 8000 kroner til Sør-Trøndelag politidistrikt for utgifter forbundet med kennelopphold og avlivning av hunden.

Hunderasen amerikansk staffordshire terrier (amstaff) er forbudt i Norge etter at regjeringen august i fjor vedtok en forskrift. Rasen er imidlertid fortsatt lovlig hvis hunden er registrert før 1. januar 2005 og har stamtavle.

23-åringen ble også dømt for å ha forulempet en offentlig tjenestemann i Bergen høsten 2004. Han skjelte ut en politibetjent som skulle forkynne et besøksforbud.

 
På forsiden nå