Løslot nazister

Tre menn ble pågrepet og siktet for knivtrusler etter basketak med antirasister i Trondheim.

PÅGREPET: Denne mannen var en av tre som ble pågrepet i aksjonen. 

Saken oppdateres.

Det var søndag ettermiddag at et sammenstøt oppsto mellom tre nynazister og en gruppe på 20 antirasister skjedde i et boligområde på Byåsen. Situasjonen utartet og hele fem politipatruljer måtte rykke ut til stedet. Tre menn på 24, 25 og 32 år ble arrestert.

- De er avhørt. To er avhørt og den siste avhøres senere. Alle er løslatt mandag, sier politioverbetjent Geir Ole Momyr til adressa.no mandag ettermiddag.  

Følte seg provosert

Mennene er foreløpig siktet for trusler med kniv.

- Trusler med kniv er ikke noe som aksepteres. Det er alvorlig, sier politioverbetjenten.

I etterkant av basketaket ble en mann og en ung jente (17) kjørt til St. Olavs Hospital for behandling. Begge hadde pådratt seg skader. De tre mennene skal ha forklart i avhør mandag at de skal ha følt seg provosert og truet av antirasistene. Situasjonen på Byåsen var kaotisk da patruljene ankom stedet, foranledningen for sammenstøtet skal ha vært følgende:

- Det går på at de tre medlemmene av «Den Norske Motstandsbevegelsen» ble oppsøkt hjemme av en gruppe som sier det er fra Trondheim Nye SOS Rasisme. Deretter eskalerer det og det blir en konfrontasjon, sier Momyr.

Christian Wiig forsvarer 25-åringen som antirasistene oppsøkte hjemme.

– Jeg er oppnevnt av politiet/retten som forsvarer i denne saken. Klienten min ble i dag løslatt for senere avhør. Han er helt klar på at han ikke vil forklare seg til politiet uten meg til stede, sier Wiig

Siktelsen kan bli utvidet

Ifølge politioverbetjenten skal det videre hendelsesforløpet etterforskes. Medlemmer fra Nye SOS Rasisme hevder de ble angrepet og at den 17 år gamle jenta skal ha blitt jagd med kniv av den ene nynazisten. Et annet medlem skal også ha blitt slått over hånden med en samekniv.

- Da mennene ble pågrepet var de siktet for trusler. Etterforskningen vil vise om siktelsene blir utvidet med andre straffbare forhold, sier politiadvokat Cornelia Lykke til adressa.no.

Momyr ønsker ikke å kommentere hva de siktede har forklart om denne delen av saken. Han vil heller ikke gå inn på hva politiet har gjort av beslag. Etter det adressa.no erfarer ble det beslaglagt minst en kniv etter tumultene.

- Kan være ærekrenkende

I tillegg til å ringe på døren for å be nazisten om å forsvinne fra Norge, hang antirasistene opp plakater og la flygeblader i postkasser i boligområdet på Byåsen. På plakatene var nazisten identifisert med navn, bilde og adresse.

- Det kan helt klart være ærekrenkende. Det er det ikke noe tvil om, sier Momyr.

Politioverbetjenten er imidlertid klar på at plakatopphengingen ikke vil bli etterforsket på selvstendig grunnlag. Sør-Trøndelag politidistrikt har heller ikke mottatt anmeldelser på forholdet.

FIKK LEGEHJELP: To personer skal ha blitt skadd i tumultene. 

FIKK LEGEHJELP: To personer skal ha blitt skadd i tumultene. 

På forsiden nå