...At det er en enorm hai, demper ikke entusiasmen til Bjørn Florø-Larsen. Foto: IRVIN KILDE

Noen fiskehistorier er drøyere enn andre. Men denne er helt sann:

I helgen dro Irvin Kilde ut på Trondheimsfjorden sammen med tre kamerater. Formålet var å fiske haiarten håkjerring på stang fra fjordens dypeste punkt. Kameratgjengen la ut fra Trondheim i en 26 fot stor båt, væpnet med 40 kg pill råttent agn. Halvannen time etter at anker var sluppet, nappet det for første gang.

- Et helt utrolig kick. Håkjerringa er brutalt sterk, sier Kilde til adressa.no.

- Jeg bare kastet meg uti

I tillegg til å være haifisker på fritiden, er Irvin Kilde biolog ved miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i Sør-Trøndelag. Han forteller at håkjerring er en av ni haiarter som kan finnes i nærheten av Norge. Den kan bli like stor som de største hvithaiene.

Kompisgjengen fortsatte haifisket på Trondheimsfjorden neste morgen. I nitiden fikk de en håkjerring på 168 kg opp til ripa. Da bestemte Bjørn Florø-Larsen seg for å bade med haien.

- Jeg kastet meg bare uti og tenkte ikke så veldig mye. Verken på kulde eller at det var en hai, sier han om adrenalinkicket.

Håkjerring er altetende og lever på store dyp. Derfor er det sjelden at mennesker kommer i kontakt med dyret. Totalt fikk kameratene fem på kroken i løpet av en helg. Fiskene var fra 168 kg til 492 kg tunge. Den største håkjerringa var på nesten fire meter, om lag halvparten av lengden til båten kompisene var ute med. Den ble tatt av Kilde.

- Å dra håkjerring opp på stang er ganske sinnssykt. Det er ikke bare å hente fisken heller. Han ene som var med hadde vært på håkjerring-fiske i 22 døgn uten å få en, sier Florø-Larsen, som i likhet med Kilde er biolog.

- Traff utrolig bra

De fire driver en form for sportsfiske kalt artsfiske hvor målet er å få så mange forskjellige arter som mulig. Fiskene slippes deretter ut igjen, ofte etter å bli merket.

- Artsfiske setter diversitet og mangfold i fokus i motsetning til for eksempel laksefiske, sier Irvin Kilde.

Han var svært fornøyd med turen.

- Vi traff utrolig bra.

Haiene ble tatt med stang og snelle. De nederste tjue meterne av snøret er erstattet med wire, slik at de kraftige dyrene ikke skal slite seg. Kompisgjengen bruker en såkalt sirkelkrok, som fester seg ytterst i munnviken. Den gjør mindre skade og er lettere å fjerne når haiene skal slippes løs igjen.

- Det er ikke så gøy å skulle stikke hånda inn i gapet der, sier Kilde.

Størrelsen beregner biologene ved å ta lengde- og rundmål av dyrene for deretter å gange dette med en spesiell formel. Å ta de flere hundre kilogram tunge fiskene opp i båten, er helt uaktuelt.

- Håkjerring er en bruskfisk og lever nesten i vektløshet i dypet. Ryggraden vil kunne knekke og den kan få indre skader av det, sier han.

Etter under to døgn var fiskesuksessen over og kameratene gjorde vendereis til Trondheim. Ifølge Kilde har det kun blitt tatt 20 håkjerringer i Norge de siste seks årene. For Bjørn Florø-Larsen ble badet og nærkontakten med den 168 kg tunge haien møte med art nummer 90.

- Du føler deg bare som kongen av verden, sier Bjørn Florø-Larsen

Bjørn Florø-Larsen gjør seg klar for å hoppe uti det kalde vannet. Foto: IRVIN KILDE
Kroken løsnes forsiktig. Foto: BJØRN FLORØ-LARSEN
Håkjerringene kan bli svært gamle Foto: IRVIN KILDE