Ungdomsundersøkelsen:

13-åringer har sex

14 prosent av ungdomsskoleelevene som deltok i ungdomsundersøkelsen i Trondheim sier de har hatt sex.

Saken oppdateres.

- Det var den lave debutalderen som overrasket oss mest med denne undersøkelsen, særlig når vi sammenligner med statistikk vi har sett før, sier Håvard Ormberg (17) og Erling Hess Johnsen (15), henholdsvis ordfører og leder for kulturkomiteen i ungdommens bystyre i Trondheim.

De to elevene deltok da kommunens presenterte ungdomsundersøkelsen i går. De har i tillegg satt seg inn rapporten hvor over 6000 elever i Trondheim blant annet har svart på svært intime spørsmål om kropp og seksualitet:

 Har du noen gang hatt samleie?

 Hvor gammel var du første gang?

 Ønsket du det selv?

Presset til sex

Tallene viser at 255 (14 prosent) av ungdomsskoleelevene og 1568 (56 prosent) av videregående-elevene i undersøkelsen har hatt sex. Gjennomsnittsalderen for dem som svarte ja på å ha hatt samleie var bare 13 år for elevene på ungdomstrinnet, mens den var 15 år for ungdommene på videregående. Undersøkelsen viser også at flere av disse ble presset til sex, særlig blant ungdomsskoleelevene: Ti prosent svarer at de ikke ønsket å gjennomføre samleiet.

- Ut fra tallene i undersøkelsen, må vi jo si ja på at det er sexpress. Men det varierer sikkert veldig fra ungdomsmiljø til ungdomsmiljø, sier Ormberg, mens Hess Johnsen fortsetter:

- Vi merker presset over alt. Det er både mediepress og gruppepress. Jeg har også opplevd folk som sier at det er press fra skolen - særlig når det er så mye fokus på sex og samliv i undervisningen.

Gravide elever

22 gutter fra ungdomsskolen svarer i undersøkelsen at de har gjort en jente gravid, mens åtte ungdomsskolejenter har krysset av på at de har vært gravide. Gjennomsnittsalderen da dette skjedde er beregnet til 13,2 år blant guttene, mens den er 13,4 år blant jentene. For videregående-elevene svarer 75 gutter og 70 jenter ja på det samme spørsmålet.

Undersøkelsen avslører også at det skjer ungdomsprostitusjon i Trondheim, noe som bekrefter funnene i Kirkens bymisjons rapport fra 2005.

153 av ungdommene oppgir at de har solgt seksuelle tjenester en eller flere ganger. Det er flere gutter enn jenter som oppgir at de har solgt sex. 35 av guttene sier at de har solgt slike tjenester over ti ganger. Undersøkelsen gir ikke tall på hvordan på hvordan salget av de seksuelle tjenestene har skjedd, men antyder at internett og chattekanaler har gjort det lettere å tilby og etterspørre seksuelle tjenester.

Bytter sex mot gaver

- Dette er ikke en utvikling vi ønsker. Men ungdommene ser ikke på dette som prostitusjon. De ser det som bytte av vennetjenester. De aller færreste har mottatt penger, men har fått gaver eller ting, forklarer Even Ytterhus, SLT-koordinator (samordning av lokale kriminalforebyggende tiltak) i kommunen.

Håvard Ormberg og Erling Hess Johnsen har hørt om sexsalget, men har ikke opplevd det selv.

- Det er vanskelig å angripe dette problemet fordi det ofte skjer i det skjulte, sier de to ungdommene.

Bystyremedlemmene Vilde Aarethun (14) fra Lade skole og Marita Mofoss Mathisen (14) fra Tonstad skole var også til stede da undersøkelsen ble presentert i går. De håper nå kommunen tar funnene på alvor, og griper tak i problemene mens de ennå er ferske.

- Det er kjempebra at kommunen gjennomfører en slik undersøkelse. Nå er det viktig at den blir fulgt opp, sier de.

Intime spørsmål. Over 6000 elever har svart på spørsmål om både sex og matvaner i den store ungdomsundersøkelsen. (F.v.) Vilde Aarethun (14), Erling Hess Johnsen (15), Håvard Ormberg (17) og Marita Mofoss Mathisen (14), håper kommunen nå tar tak i problemene undersøkelsen har avdekket.
 
        
            (Foto: GLEN MUSK)

  Foto: GLEN MUSK

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå