Her slutter han å gråte

Lille Nikolai (8 uker) får behandling hos kiropraktor.

Se hvordan babyen Nikolai får behandling hos kiropraktor.

Saken oppdateres.

Får du ikke babyen din til å slutte å gråte? Det var tilfellet med Nikolai på åtte uker, som gråt mye og var urolig.

- Vi trodde han hadde kolikk, han var mye urolig og klarte ikke å ligge alene, sier mor Tone Lise Larsen Lid.

Hun valgte å oppsøke kiropraktor for å se om behandlingen kunne hjelpe sønnen.

- Vanlig hos babyer

- Kolikklignende plager er vanlig hos babyer. Min erfaring er at mange foreldre tror det er kolikk hvis barnet er urolig og skriker mye, men det trenger ikke alltid være magesmerter som er årsaken, sier kiropraktor Mari Slinning Korsnes.

Hun jobber på den nyåpnede klinikken Bekken og barn i Trondheim. Klinikken er den første i Trondheim som spesialiserer seg på kvinner med bekkenplager i forbindelse med graviditet, og på barn fra nyfødtstadiet til 18 år. En jordmor og en fysioterapeut er tilknyttet klinikken.

Ofte kan det være skjevheter eller spenninger i nakken eller ryggen som gir gråt og uro hos babyen, mener kiropraktorer. Fødselen kan være en årsak til nakkeplager hos babyer, og disse kan oppstå både ved vanlig fødsel og keisersnitt.

- Det jeg gjør, uansett hva barnet plages av, er å undersøke barnet grundig. Så finner vi ut om det er spenninger eller låsninger som kan behandles. Dersom vi finner spenninger eller låsninger så er det stor sjanse for at vi kan hjelpe barnet til å ha det bedre, sier Mari Slinning Korsnes.

Hos babyer ser hun etter synlige skjevheter, og om barnet har flathet på siden av hodet eller i bakhodet. Ved hjelp av lette trykk løser hun opp spenningene.

Lette trykk

Det spesielle med å jobbe med babyer, er at de ikke kan fortelle om hva som plager dem.

- Det foreldrene forteller om hvordan barnet har det er derfor  svært viktig, sier Korsnes.

På de aller minste barna bruker hun svært lette trykk, for å løse opp i spenningene eller låsningene.

- Behandlingen tilpasses hvert enkelt barn og deres behov, og de aller fleste barna liker å få behandling, forteller kiropraktoren.

- Hvordan vet man at behandlingen har virket?

- Det vet og forteller foreldrene, og vi kjenner det på spenningsnivået i babyen. Det mest vanlige er at foreldrene kommer tilbake og melder om at de har sovet en natt, sier Korsnes.

- Bære og trøste

Kiropraktorbehandling av babyer har vært omdiskutert, fordi det finnes få studier på feltet, og det ikke er studier som viser en klar sammenheng mellom behandling og bedring.

- Det finnes få studier på kolikk hos spedbarn, og man vet rett og slett ikke årsaken. Hadde man visst det, hadde det også vært lettere å finne en behandling, sier Marianne Nordhov, styreleder i Barnelegeforeningen og lege på nyfødtintensivavdelingen ved Universitetssykehuset i Nord-Norge.

Nordhov sier at barnelegeforeningen ikke har sterke standpunkter verken for eller imot kiropraktorbehandling mot kolikk av babyer.

- Vi vet at dette er noe som flere foreldre oppsøker. Kolikk er vanligvis noe som går over av seg selv etter tre måneder. Behandlingen kan sammenfalle med dette, derfor er det vanskelig å vise hva som har hjulpet. Det viktigste er at barnet slutter å gråte, sier Nordhov.

Barnelegen har ellers følgende råd til foreldre til barn som har kolikk og gråter mye:

- Det viktigste er å bære, trøste og ta tiden til hjelp. Og at foreldrene får avlastning fra andre som passer babyen iblant, slik at de selv får hentet seg inn, sier Nordhov.

- Mer tilfreds

Lille Nikolai og hans foreldre har merket endring siden den første behandlingen.

Da Korsnes undersøkte ham, fant hun ut at han hadde en låsning i nakken.

- Etter den første gangen var han en helt ny gutt, og var mye mer tilfreds, sier mor Tone Lise Larsen Lid.

Kiropraktoren mener at låsninger i ryggen også kan forsinke barns motoriske utvikling.

- Å ha en rygg og nakke som fungerer er veldig viktig for å ha det bra i kroppen sin. Dette danner grunnlaget for stabilitet og styrke i muskulatur og ledd, noe som er vesentlig for barnets motoriske utvikling, sier Mari Slinning Korsnes.

På forsiden nå